Серед трьох угод, які планують підписати в Києві, буде угода про спільний авіаційний простір / Ілюстрація REUTERS

12 жовтня на саміті Україна-ЄС планується підписання Угоди про "відкрите небо".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на власне джерело в ЄС.

Читайте такожЗеленський зустрівся з президентом Єврокомісії: про що говорили

Відео дня

Як пише видання, серед трьох угод, які планують підписати в Києві, буде угода про спільний авіаційний простір, парафована ще у 2013 році.

"Одним з наслідків має бути прихід в Україну нових лоукост-авіаліній і підвищення туристичної привабливості України. Саме це ми бачили в інших країнах, які підписали подібну угоду, зокрема, в Грузії", - зазначило джерело.

Саміт Україна-Євросоюз

  • 28 квітня заступник керівника офісу президента України Ігор Жовква заявив, що запланований на серпень 23-й саміт Україна - ЄС можуть відкласти на осінь.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль говорив, що на саміті планується обговорити на політичному рівні євроінтеграційні зусилля України та визначити подальші орієнтири співпраці.
  • Попередній саміт Україна - Європейський Союз відбувся 6 жовтня 2020 року в Брюсселі. За підсумками саміту були підписані угоди на загальну суму 390 млн євро.
  • Україна і Європейський союз проводять саміти на підставі статті 5 Угоди про асоціацію. Засідання самітів проводяться за участю президента України, президента Європейської ради та президента Європейської комісії. Саміти проходять щороку по черзі в Україні та Брюсселі.
  • 1 червня 2021 року з'явилася інформація про те, що саміт Україна - Європейський Союз цього року відбудеться 12 жовтня.

"Відкрите небо":

28 червня Рада ЄС дала згоду на підписання з трьома країнами, в тому числі Україною, Угоди про Спільний авіаційний простір. 

Угода має зрівняти в правах українські та європейські авіакомпанії, і як наслідок - знизити ціни на квитки.

Угоду парафували ще у 2013 році, проте вона досі не була підписана через британсько-іспанську суперечку про приналежність Гібралтару. 

8 квітня Європейська комісія схвалила оновлений проект рішення Ради ЄС про підписання угоди.