Луценко, здається, робить все, щоб вбити клин між Порошенком і Вашингтоном / УНІАН

31 березня українці підуть обирати вже шостого свого президента. Цьогорічна кампанія стала своєрідним референдумом щодо чинної адміністрації Петра Порошенка і її успіхів після Євромайдану, який розвернув Україну на прозахідний курс.

Опитування свідчать, що політичний новачок Володимир Зеленський лідирує в передвиборчій гонці. А Порошенко й екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко змагаються між собою за друге місце. Ті, хто в кінці тижня наберуть найбільше голосів, будуть боротися за крісло президента в другому турі 21 квітня. Про це пише директор Wooden Horse Strategies і науковий співробітник Atlantic Council Браян Мефорд, який наводить свої передбачення щодо першого туру.

Читайте такожВибори президента-2019: Порошенко у разі програшу перейменує партію і піде в Раду

Відео дня

По-перше, на думку автора, цьогорічні вибори будуть найчистішими й найменш шахрайськими за всі роки незалежності України. Ті, хто стежить за голосуваннями в Україні з 1999 року, можуть точно сказати, що, швидше за все, кампанія закінчиться реальним вираженням волі виборців. А це не завжди було так, якщо пригадати те, як Леонід Кучма став президентом вдруге або другий тур виборів у 2004 році, фальсифікації під час якого призвели до Помаранчевої революції. Автор визнає, що така його точка зору не співпадає з усіма повідомленнями про те, наскільки «брудна» цьогорічна кампанія. Однак, варто пам’ятати, що брудні трюки, компрометуючі записи й підкуп виборців – це не щось нове в українській політиці. Разом з тим, всі ці проблеми раніше не висвітлювати так інтенсивно, як зараз.

Приміром, в часи Віктора Януковича рідко коли публічно говорили про такі махінації. Все часто обмежувалося скаргами західним дипломатам під час розмов за зачиненими дверима. На додачу, попри те, що випадки підкупу виборців грошима, горілкою і гречкою все ще стаються, тиск на державних працівників, ЗМІ й громадянське суспільство не такий великий, як був у часи Януковича. Автор звертає увагу і на заяви міністра МВС Арсена Авакова про відкриті справи за фактом спроб підкупу виборців. Якими б не були ці справи, поліція до цього часу не проявляла жодної цікавості до подібних епізодів.

Читайте такожWashington Post: В Україні межа між політикою і шоу остаточно стерта

По-друге, Порошенку і Тимошенко потрібна велика явка, щоб хтось із них зміг потрапити в другий тур. Зеленський, на думку автора, однозначно буде брати в ньому участь. Питання в тому, хто буде його суперником.  Це перший випадок в історії України, коли не можна сказати напевне, хто вийде в другий тур.

По-третє, якщо Порошенко не набере переконливу кількість голосів у першому турі, він зможе «подякувати» за це Юрію Луценку. Попри те, що вони близькі друзі, складається враження, що генпрокурор робить все можливе, щоб добитися поразки чинного президента. Його погрози кримінальними розслідуваннями проти Тимошенко й екс-міністра оборони Анатолія Гриценка, його розповіді про якісь «списки заборони на переслідування» від посла США і про те, що Київ нібито не отримав американську технічну допомогу на чотири мільйони доларів – все це вбиває клин між Вашингтоном і Порошенком. А чинному президенту потрібна підтримка США для перемоги. Тому було б розумно замінити Луценка на посаді якомога швидше.

Читайте такожПосол США Йованович звернулася до українців перед виборами (відео)

По-четверте, якщо Тимошенко не пройде в другий тур, їй доведеться лише звинувачувати свою надмірну самовпевненість. Таким чином, на думку автора, вона повторює помилку Гілларі Клінтон під час виборів у США у 2016 році. Всі заяви українського екс-прем’єра говорять, що вона розглядає вибори «як власну коронацію», а не як реальне змагання. Тимошенко дозволяє собі сумнівні коментарі, як і Клінтон, зокрема, коли говорить про те, що нібито міністра охорони здоров’я Уляну Супрун прислали «іноземці», щоб вона «ставила експерименти на українцях». Втім, є й різниця між американським і українським політиками. На відміну від Клінтон, Тимошенко веде активну агітацію в усіх регіонах країни. Втім, її надмірна самовпевненість може їй нашкодити.