Ілюстрація / REUTERS

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку червня, то до парламенту пройшли б 5 партій: "Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", "Блок Петра Порошенка "Солідарність" ("Європейська солідарність"), "Батьківщина" та "Голос".

Про це йдеться у переданих УНІАН результатах опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) "Рейтинг підтримки партій: травень-червень 2019 року".

Читайте також"Слуга народу" розраховує отримати 226 мандатів у новій Раді - Стефанчук

Відео дня

Так, якби вибори до ВР відбувалися на початку червня, то за ті чи інші партії проголовував би такий відсоток населення: 32,1% - за партію "Слуга народу", 7,8% - за партію "Опозиційна платформа - За життя", 5,4% - за партію "Блок Петра Порошенка "Солідарність", а 5,1% - за партію "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина".

3,7% проголосували би за партію "Голос", 2,5% - за партію "Сила і честь", 1,9% - за Радикальну партію Олега Ляшка, 1,3% - за партію "Всеукраїнське об’єднання "Свобода", 1,2% - за "Громадянську позицію".

Крім того, 0,6% - за партію "Опозиційний блок", по 0,4% - за партії "Наші", "Відродження" і "Об’єднання "Самопоміч"; по 0,3% - за партію "Українська стратегія", "Ліва опозиція" та "Національний корпус", а за інші партії - загалом 2,4%.

При цьому 1,5% викреслили б усі партії, зіпсували б бюлетень; 6,6% вирішили не брати участь у голосуванні; 24,2% - не визначилися, за кого голосувати, ще 1,5% відмовилися відповідати на запитання.

Якщо розрахувати відсотки стосовно тих, хто визначився (саме ці показники найближчі до можливих результатів виборів, якби вони проводилися на початку червня), то зараз пройти до парламенту найбільші шанси мають 5 партій: 48,5% проголосували б за "Слугу народу", 11,8% - за "Опозиційну платформу - За життя", 8,1% - за "БПП "Солідарність", 7,8% - за "Батьківщину" і 5,6% - за "Голос".

3,8% проголосували би за "Силу і честь", 2,9% - за Радикальну партію Олега Ляшка, 1,9% - за "Свободу", 1,8% - за "Громадянську позицію".

Крім того, 0,9% - за "Опозиційний блок", 0,7% - за партію "Наші", по 0,6% - за "Відродження" і "Самопоміч"; по 0,5% - за "Українську стратегію" і "Ліву опозицію"; 0,4% - за "Національний корпус", а за інші партії - загалом 3,6%.

*** З 26 травня по 7 червня 2019 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки. Методом особистого інтерв'ю опитано 2021 респондента, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.