Представник Онищенка просив суд скасувати постанову ЦВК / фото УНІАН

Верховний суд України визнав правомірною відмову Центральної виборчої комісії зареєструвати Олександра Онищенка кандидатом у народні депутати.

Читайте такожМісце голосування на виборах до Ради змінили вже понад 20 тисяч українців

Про це йдеться у повідомленні на сайті суду. В повідомленні сказано, що ценз осілості в національному виборчому законодавстві виражається у вимозі до кандидата в народні депутати проживати на території України протягом останніх п’яти років. Особа вважається такою, що проживає на території України, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік – 180 днів.

Відео дня

Представник Онищенка просив суд скасувати постанову ЦВК, якою йому відмовлено в реєстрації кандидатом у народні депутати на позачергових виборах 21 липня, і зобов'язати ЦВК зареєструвати його кандидатом у депутати.

У суді заявили, що ЦВК мотивувала відмову в реєстрації, зокрема тим, що позивач не дотримав вимог Конституції України щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів.

Своє тимчасове перебування за межами України позивач пояснив участю у міжнародних спортивних змаганнях з кінного спорту у статусі вершника, під час яких він представляв Україну, на підтвердження чого надав лист громадської організації «Всеукраїнська федерація кінного спорту України».

Суд першої інстанції задовольнив позов Онищенка, але Верховний суд скасував це рішення, зазначивши, що пасивне виборче право у виборах народних депутатів не є абсолютним і реалізується за умови дотримання виборчих цензів, зокрема вікового, громадянства та осілості.

«Оцінюючи причини відсутності позивача за межами території України, суд з’ясував, що в листі ГО «Всеукраїнська федерація кінного спорту України» немає відомостей про найменування змагань, місця і дати їхнього проведення, статусу позивача в цих змаганнях і підстави, на якій позивач брав у них участь», сказано в повідомленні суду.

Суд дійшов висновку, що доводи позивача про порушення відповідачем вимог закону «Про вибори народних депутатів України» під час вирішення питання про реєстрацію Онищенка не були підтверджені, а тому суд констатував відсутність підстав для задоволення позовних вимог.

Як повідомляв УНІАН, детективи НАБУ у грудні 2015 року розпочали досудове розслідування розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", у результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

За версією слідства, з січня 2013 до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи 1,6 млрд грн, отриманими від реалізації газу, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

Слідство встановило причетність до участі у скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, зокрема організатор схеми - народний депутат Онищенко, перебувають у розшуку.

Влітку 2016 року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт. Але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, втік з України.

14 червня 2019 року секретар Центрвиборчкому Наталія Бернацька повідомила, що Онищенко, який залишив Україну три роки тому і перебуває у міжнародному розшуку, в пакеті документів на реєстрацію кандидатом у депутати стверджує, що був делегований від України брати участь у кінних змаганнях.

15 червня ЦВК відмовила Онищенку у реєстрації кандидатом у народні депутати.

21 червня Шостий апеляційний адмінсуд скасував відповідну постанову ЦВК.

23 червня ЦВК подала апеляцію на це рішення суду.