Тиждень тому, 23 червня, ЦВК відмовила в реєстрації кандидатам від "Руху нових сил"  / Фото УНІАН

Центральна виборча комісія під № 22 внесла до виборчого бюлетеня для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі партію "Рух нових сил Михайла Саакашвілі".

Як повідомили УНІАН у Відділі взаємодії із ЗМІ Секретаріату комісії, відповідне рішення було ухвалено сьогодні на черговому засіданні Центрвиборчкому, яке провела голова комісії Тетяна Сліпачук.

Нагадується, що на виконання рішення Верховного суду та відповідно до висновків цього суду ЦВК постановою від 29 червня № 1382 зареєструвала, зокрема, кандидатів у народні депутати, включених до виборчого списку партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі", в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня.

Відео дня

За таких обставин на час вирішення комісією питання стосовно реєстрації кандидатів у народні депутати, включених до виборчого списку зазначеної політичної партії, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі жеребкування щодо визначення номерів політичних партій для розміщення їх назв у відповідному виборчому бюлетені було проведено, а його форму, колір і текст постановою ЦВК від 26 червня № 1345 затверджено.

Водночас ситуація, що склалася у зв’язку з виконанням вказаного вище судового рішення, обумовлювала необхідність внесення змін до тексту виборчого бюлетеня в частині черговості розміщення в ньому назв партій.

Читайте такожПарасюку остаточно відмовили в участі у виборах до ВР

З метою обґрунтованого вирішення зазначеного питання, а також з’ясування думки зацікавлених сторін з цього приводу сьогодні комісією було проведено нараду за участі уповноважених представників партій у ЦВК з правом дорадчого голосу, уповноважених осіб, кандидатів у народні депутати, зареєстрованих у ЗБВО та ОВО, під час якої більшість з них висловились щодо відсутності правових підстав для проведення повторного жеребкування.

Окрім того, учасники наради вказували на те, що під час проведення агітації політичні партії широко використовують номери, визначені під час жеребкування, як елемент ідентифікації політичної партії у виборчому бюлетені, за кандидатів у народні депутати від якої виборець може віддати свій голос. Тож зміна таких номерів може призвести до дезорієнтації виборця під час формування його волі та спотворення волевиявлення.

Під час розгляду цього питання комісія також зазначила, що виборчий закон встановлює припинювальний строк для проведення зазначеного жеребкування, а саме – до затвердження форми і тексту виборчого бюлетеня (на нинішніх позачергових виборах народних депутатів України – не пізніше 26 червня 2019 року включно), та не передбачає можливості його поновлення.

З огляду на зазначене, комісія вважала за доцільне включити до виборчого бюлетеня для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів позиції щодо партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" під № 22 без проведення жеребкування.

При цьому ЦВК наголосила, що це дасть змогу забезпечити повноцінну реалізацію вказаною політичною партією, а також кандидатами в народні депутати, включеними до її виборчого списку, прав та можливостей щодо участі у виборчому процесі. А також не порушуватиме прав та інтересів політичних партій, кандидатів у народні депутати від яких зареєстровано в ЗБВО, та інших суб’єктів і учасників виборчого процесу.

Враховуючи викладене, комісія внесла зміни до постанови ЦВК від 26 червня № 1345 "Про форму, колір і текст виборчого бюлетеня з виборів народних депутатів України для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019", виклавши додатки до неї в новій редакції.

Як повідомляв УНІАН, 23 червня ЦВК відмовила в реєстрації кандидатам від "Руху нових сил". У ЦВК пояснили, що позачергові вибори були призначені указом президента від 21 травня, тому розгляд 8 травня на засіданні політради партії "РНС" питань, пов'язаних із участю партії в виборах, не могли бути здійснені.

25 червня Шостий апеляційний адмінсуд Києва скасував постанову ЦВК про відмову в реєстрації списку партії "Рух нових сил" на позачергових виборах у Верховну Раду.

29 червня Верховний суд, скасувавши постанову суду попередньої інстанції, зобов'язав ЦВК зареєструвати партію Саакашвілі для участі у позачергових парламентських виборах.

29 червня ЦВК на виконання рішення Верховного суду зареєструвала 88 кандидатів у народні депутати у багатомандатному окрузі та 9 – в одномандатних від партії "Рух нових сил".