Судді Верховного суду були призначені Петром Порошенком / фото УНІАН

Скандал довкола реєстрації екс-соратника Віктора Януковича Андрія Клюєва і блогера Анатолія Шарія кандидатами у народні депутати є наслідком того, що при колишньому президенті Петрові Порошенку так і не була проведена справжня судова реформа, заявив політолог Володимир Фесенко.

Він підкреслив, що ключове рішення про визнання Клюєва і Шарія кандидатами залежало від Верховного суду.

"Але варто розуміти, що судді Верховного суду були призначені Петром Порошенком і очолюють його люди Порошенка, про що неодноразово говорили активісти, в тому числі - з Громадської ради доброчесності. Вони звертали увагу, що чверть служителів Феміди були названі недоброчесними, але чинний на той момент президент їх все одно призначив", - розповів Фесенко в коментарі Главреду.

Відео дня

Політолог вважає, що рішення ВСУ було "дуже сумнівним, воно суперечить здоровому глузду і букві Конституції та закону".

Читайте такожЦВК скасувала реєстрацію Клюєва та Шарія кандидатами в депутати

Він звернув увагу на те, що сформована ситуація продемонструвала правові колізії та політичні проблеми, але вина, в першу чергу, лежить на Верховному суді.

При цьому він припустив, що в даній ситуації рішення могло бути прийнято з допомогою особистих зв'язків і висунув конспірологічну версію.

"Близьке до колишнього президента керівництво Верховного суду штучно створює ситуацію для збудження громадської думки. І Клюєва і Шарія спеціально зареєстрували, щоб провокувати суспільні настрої, і тим самим підіграти партії Порошенка, яка отримає вигоду напередодні майбутніх виборів. А якщо це призведе до політичної кризи, то партія Порошенка, у якої мало шансів, може якимось чином прийти до влади", - додав політолог.

При цьому він резюмував, що "це наслідки судових проблем, які не були вирішені під час правління колишнього президента. І, як наслідок, повернулися бумерангом".