Фото: УНІАН

Національна спілка журналістів України відкриває «гарячу лінію» та надає юридичні консультації для журналістів під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Як йдеться у прес-релізі НСЖУ, до них може звернутися будь-який журналіст чи ЗМІ, що зазнали перешкоджання професійній діяльності або у кого виникає питання щодо особливостей роботи в день виборів.

 «У день голосування тисячі журналістів працюватимуть на інформаційній передовій – висвітлюватимуть перебіг виборів та підрахунок голосів на дільницях, – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Але оскільки не всі політичні штаби кандидатів-мажоритарників налаштовані на чесну боротьбу, що підтверджується випадками поширення «чорнухи» або нападами на активістів у регіонах, то насамперед працівникам ЗМІ слід подбати про власну безпеку і про усвідомлений захист своїх прав».

Відео дня

У НСЖУ звертають увагу на те, що робота журналістів на виборчих дільницях під час голосування і підрахунку голосів регламентується Законом України «Про вибори народних депутатів України» (стаття 34). Щоб скористатися цим правом, журналісту необхідно пред’явити посвідчення. Єдине обмеження: на дільниці можуть одночасно перебувати не більш як два працівники одного ЗМІ.

Крім того, Національна спілка журналістів України відкриває «гарячу лінію» і надає юридичні консультації для журналістів під час передвиборної кампанії та виборів. У НСЖУ може звернутися будь-який журналіст або окреме ЗМІ, які зазнали утисків, перешкоджання професійній діяльності, стали жертвами нападів, блокування приміщення тощо.

Телефон гарячої лінії: (044) 234-49-60 або 050-493-68-88. Крім того, можна написати оперативне повідомлення через Facebook голові НСЖУ Сергію Томіленку, першому секретарю НСЖУ Ліні Кущ, прес-секретарю НСЖУ Світлані Лазоренко (096) 281 35 73.

Також журналісти можуть отримати консультацію і допомогу у партнерів НСЖУ – медіаюристів: Платформа прав людиниІнститут розвитку регіональної преси.

"Національна спілка журналістів України засуджує надання стороннім особам посвідчень журналістів і закликає політичні штаби і редакції ЗМІ не зловживати правом перебування журналістів на виборчих дільницях", - наголошується у прес-релізі. 

"Справжніх журналістів закликаємо в день виборів фотографувати на дільницях журнали реєстрації працівників ЗМІ та оприлюднювати в соціальних мережах, передавати в НСЖУ факти присутності псевдокореспондентів", – звертається до колег журналістська організація.