Упродовж місцевої виборчої кампанії станом на 21 жовтня розпочато 475 кримінальних проваджень, з яких 234 – щодо безпосереднього порушення виборчого законодавства.

Про це повідомила генеральний прокурор України Іриина Венедіктова у своєму зверненні на Youtube.

За її словами, найбільше, 101 провадження, зареєстровано щодо підкупу виборців (стаття 160 Кримінального кодексу України). 

"Минулого тижня правоохоронці викрили так звану виборчу «сітку» - двох осіб затримано під час одержання 43,5 тис доларів США. В таку суму вони оцінили дані про 1050 виборців, які погоджуються голосувати за конкретного кандидата в мери Одеси. Одна з затриманих представлялася працівником Центральної виборчої комісії. Їм повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід - тримання під вартою з альтернативою внесення 630 тис гривень застави", - розповіла генпрокурор.

Також, як повідомила Венедіктова, на Одещині під час передачі 25 тис гривень - частини запропонованої неправомірної вигоди було затримано кандидата в депутати Подільської міської ради за підозрою у підкупі члена територіальної виборчої комісії. 

"Наразі він замість агітації перебуває під цілодобовим домашнім арештом із застосуванням електронного засобу контролю", - заявила генеральний прокурор. 

За її словами, другі за кількістю провадження – це перешкоджання здійсненню виборчого права (стаття 157 Кримінального кодексу України), і таких наразі 82. Ще 30 проваджень зареєстровані за фактами надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або несанкціонованого втручання в його роботу, 15 – за фактами фальсифікації, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації, 3 – незаконного використання виборчого бюлетеня і ще 3 стосуються порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації.

"Якщо на вас здійснюється тиск, вам пропонують за голос гроші чи подарунки, погрожують чи перешкоджають вашому праву обирати чи бути обраним, пам’ятайте – так само нечесно ці кандидати будуть діяти і коли отримають омріяні мандати. Ваша заява до Нацполіції, СБУ, ДБР чи до найближчої прокуратури може багато змінити, як і ваш безцінний голос на виборах", - заявила генеральний прокурор.