На бюлетені проставлений такий же номер, як і на контрольному талоні / фото facebook.com/zheleznyak.y

Поліція почала розслідування за фактом порушення таємниці голосування у місті Бровари Київської області.

Про це повідомила прес-служба Броварського відділу поліції.

"До Броварського відділу поліції надійшло повідомлення від виборця про те, що шляхом внесення до виборчого бюлетеню (на корінець та сам бюлетень) унікального номерного знаку, було здійснено умисне порушення таємниці голосування під час проведення місцевих виборів, що у подальшому може дозволити встановити зміст волевиявлення громадян, які взяли участь у виборах", - йдеться в повідомленні.

За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 159 Кримінального кодексу.

фото facebook.com/zheleznyak.y

Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. Досудове розслідування триває.

Читайте такожУ Чернігові чоловік вкрав коробку із заповненими бланками опитування

"Бровари. Дуже серйозне порушення. Якщо коротко: порушена таємність голосування. На бюлетені проставлений номер! Такий же самий номер є в талоні! Ще раз: не номер дільниці, а саме номер бюлетеня! Фактично по будь-якому бюлетеню ви зможете зрозуміти, хто і як проголосував. З конкретним прізвищем! Є великий ризик, що взагалі через це вибори міського голови та ради ОТГ будуть скасовані", - написав у себе в Facebook народний депутат Ярослав Железняк.

Він нагадав, що, згідно із законодавством, голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

Місцеві вибори 2020