Рада відмовилася розглядати законопроект про внесення змін до Виборчого кодексу / фото УНІАН

Національне агентство з питань запобігання корупції заявляє, що проект закону про внесення змін до Виборчого кодексу України має значні недоліки.

Про це йдеться у повідомленні НАЗК на офіційному веб-порталі, де також оприлюднено повний текст висновку щодо законопроекту № 4117.

«Головною метою цього документу є впровадження запобіжних заходів для протидії COVID-19 під час місцевих виборів. Однак, автори законопроекту також пропонують зміни, які можуть негативно вплинути на прозорість фінансування та контролю за виборчою кампанією», - зазначають у НАЗК.

Так, у документі пропонується зобов’язати НАЗК встановлювати форми фінансових звітів виборчих фондів та проводити аналіз цих звітів. Такі зміни, в разі введення, порушуватимуть права учасників виборчого процесу з двох основних причин, заявили в агентстві.

Читайте такожМісцеві вибори відбудуться по всій Україні, навіть у регіонах з "червоної" зони епіднебезпеки - Степанов

«Оновлену форму фінансової звітності виборчих фондів пропонують використовувати вже на цих місцевих виборах. Це означає, що оприлюднення звітів може відбутися вже після завершення виборчого процесу. Відтак порушується право виборців на отримання інформації», - зазначають у НАЗК.

Інша причина, як заявляють у НАЗК, співробітники агентства не мають доступу до інформації про рахунки виборчих фондів та достатньої кількості ресурсів для опрацювання фінансової звітності. Більше того, за законодавством таку звітність подають до відповідних територіальних виборчих комісій, а не до НАЗК.

Голова НАЗК Олександр Новіков звернув увагу, що штатна чисельність їх департаменту, що координує перевірку звітності виборчих фондів, — лише 25 осіб. Водночас для проведення місцевих виборів утворено 1660 територіальних виборчих комісій зі складом від 8 до 18 осіб. Тобто, загалом близько 20 тисяч осіб. З огляду на це перекладання обов’язку перевіряти кандидатську звітність із територіальних виборчих комісій на НАЗК є неприйнятним, пояснив він.

У НАЗК сподіваються, що автори проекту опрацюють зауваження та узгодять його положення до розгляду закону у Верховній Раді.

Ознайомитись з висновком НАЗК можна за посиланням.

Закон про внесення змін до виборчого кодексу

Законопроектом "Про внесення змін до Виборчого кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо особливостей організації підготовки та проведення виборів у період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України особливо небезпечних і небезпечних інфекційних захворювань, та вдосконалення окремих положень виборчого законодавства" (№ 4117) передбачено встановлення низки обмежень, серед яких заборона на перебування на виборчих дільницях без респіраторів або захисних масок; термометрія членів виборчих комісій; процедура заміни членів виборчих комісій, які захворіли або пішли на самоізоляцію.

29 вересня Верховна Рада відмовилася розглядати законопроект про внесення змін до Виборчого кодексу.

Народні депутати двічі голосували і двічі не підтримали пропозицію про включення до порядку денного проекту закону № 4117.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що цей законопроект, згідно з сьогоднішнім рішенням профільного комітету, буде відправлено на доопрацювання.