Брюссель. 28 жовтня. УНІАН. Єврокомісія пропонує заходи для покращення діяльності продовольчого ланцюга та забезпечення прогнозованості цін.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це йдеться у схваленому сьогодні Єврокомісією Комюніке для Ради ЄС та Європарламенту щодо покращення діяльності продовольчого ланцюга в ЄС.

“Як продемонстрував останній розвиток подій на ринку молока, досить часто немає зв’язку між цінами, які сплачують фермерам та цінами, за якими споживачі купують готову продукцію в магазинах”, - заявила з цього приводу комісар ЄС з питань сільського господарства та сільського розвитку Маріанн ФІШЕР-БУЛЬ.

Відео дня

У своєму комюніке Єврокомісія зазначає, що на сьогодні продовольчий ланцюг, який включає в себе безпосередньо виробників продовольства, переробників та дистрибуторів, забезпечує 7% робочих місць в ЄС. При цьому, цей сектор має прямий вплив на громадян, оскільки середні видатки домогосподарств на продовольство сягають 16%.

В Комюніке відзначається, що на не завжди ефективне функціонування продовольчого ланцюга впливають контрактні зобов’язання та недостатність прозорості у формуванні цін.

Серед заходів, що пропонуються Єврокомісією для подолання виявлених складнощів, подальша співпраця Комісії з країнами-членами щодо кращого виявлення нечесних контрактів, поширення знань про нечесні контрактні зобов’язання, оприлюднення моніторингів цін на продовольство та створення бази даних роздрібних цін на продовольство в країнах-членах, а також ряд інших заходів.