Брюссель. 8 грудня. УНІАН. Польща вважає, що ЄС не може брати на себе підвищених зобов’язань зі зменшення викидів СО2 в атмосферу на Копенгагенській конференції ООН щодо протидії кліматичним змінам без проведення детальної оцінки.

Як повідомляє сьогодні Інтернет-видання “EUobserver”, про це заявив 7 грудня міністр з питань європейських справ Польщі Миколай ДОВГІЛЕВІЧ.

“Мета зменшити викиди більше, ніж на 20% не може бути вирішена Євросоюзом лише на політичному рівні в Копенгагені, але має базуватися на оцінці наслідків, яка має бути представлена Євро комісією Європейській Раді у березні”, - заявив міністр.

Відео дня

Він зазначив, що така оцінка має бути зроблена внаслідок мандату, наданого лідерами ЄС у грудні 2008 року Єврокомісії, щодо оцінки можливих наслідків для ЄС зниження викидів СО2 в атмосферу на 30%.

При цьому, М.ДОВГІЛЕВІЧ висловив сподівання, що в такому випадку, нова глобальна угода про зменшення викидів СО2 в атмосферу може бути укладена на наступній конференції ООН в Мехіко у грудні 2010 року.

Разом з тим, Великобританія та Данія, що представляють групу з 7-ми країн-членів ЄС, до якої входять також Швеція, Франція, Фінляндія, Німеччина та Іспанія, вважають за можливе вже зараз заявити про готовність зменшення викидів СО2 в атмосферу на 30% порівняно з 1990 роком.

“Ми підтверджуємо, що ми пообіцяли і будемо готові іти до 30%-го зниження”, - заявив міністр закордонних справ Данії Пер Штіг МУЛЛЄР.

Водночас, міністри Данії та Великобританії зазначили, що ця готовність не означає, що ЄС братиме на себе такі зобов’язаня в односторонньому порядку без відповідних амбіційних зобов’язань з боку інших найбільших економік світу.

Як повідомляв УНІАН, 7 грудня в Копенгагені розпочалася 15-та конференція сторін Рамкової конвенції ООН щодо кліматичних змін. Для участі в конференції прибули 15 тис. делегатів зі 192 країн світу.