Брюссель. 8 квітня. УНІАН. Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон та комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Стефан Фюле привітали рішення Президента України помилувати колишніх міністрів внутрішніх справ Юрія Луценка та з питань захисту навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука.
Про це йдеться в їх заяві, переданій УНІАН.
“Ми салютуємо тому, що Президент Янукович скористався своєю прерогативою помилування у випадках колишнього міністра внутрішніх справ Ю.Луценка та колишнього міністра з питань захисту навколишнього природного середовища Г.Філіпчука. Ми вітаємо звільнення та повернення до його родини Ю.Луценка в неділю”, - написано у заяві.
К.Ештон на С.Фюле зазначили, що це – важливий крок української влади у вирішенні питань, що викликають стурбованість, стосовно вибіркового застосування правосуддя. Вони також привітали діяльність моніторингової місії Європарламенту на чолі з колишніми Президентом Європарламенту Петом Коксом та Польщі Олександром Кваснєвським в цьому контексті.
“Зараз ми очікуємо, що Україна звернеться без подальших затримок до випадку вибіркового правосуддя, що залишився, та попередить будь-яке повторення вибіркового правосуддя шляхом всебічної судової реформи, відповідно до європейських стандартів, з метою реалізувати висновки Ради закордонних справ ЄС від 10 грудня 2012 року та спільну заяву саміту Україна-ЄС від 25 лютого 2013 року”, - наголосили К.Ештон та С.Фюле.
Як повідомляв УНІАН, 7 квітня Президент України Віктор Янукович підписав указ про помилування шести засуджених, у тому числі - колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука.
Згідно з указом глави держави, Ю.Луценко звільнений від подальшого відбування основного покарання, а Г.Філіпчук - від основного і додаткових покарань.
Раніше омбудсмен Валерія Лутковська направила звернення до В.Януковича помилувати Ю.Луценка. Після цього В.Янукович звернувся до Комісії при Президентові України з питань помилування з проханням невідкладно розглянути це звернення.
10 грудня 2012 року Рада закордонних справ ЄС схвалила висновки, в яких заявила про готовність підписати угоду про асоціацію з Україною до Вільнюського саміту “Східного партнерства”, запланованого на листопад цього року, за умови прогресу у зміні виборчого законодавства, вирішенні проблеми вибіркового правосуддя та продовження реформ в рамках Порядку денного асоціації.