Київ. 21 серпня. УНІАН. Європейський Союз закликає негайно провести розслідування повідомлень сирійської опозиції про те, що влада нібито використовувала хімічну зброю проти бойовиків в околицях Дамаска.
Про це повідомляє РІА «Новости» з посиланням на інформацію Reuters про заяву Верховного представника Європейського Союзу у закордонних справах і політики безпеки Кетрін Ештон.
”Ми з великим занепокоєнням сприйняли повідомлення про можливе використання хімічної зброї сирійським режимом. Подібні звинувачення слід негайно і ретельно розслідувати. ЄС повторює, що будь-яке використання хімічної зброї будь-якою стороною конфлікту в Сирії є абсолютно неприйнятним”, - сказав представник Ештон.
Водночас, він не уточнив, хто саме має провести розслідування.
Сьогодні ряд ЗМІ з посиланням на правозахисників повідомили про масштабне застосування силами сирійського уряду хімічної зброї в околицях Дамаска. Жертвами атаки стали, за попередніми даними, більш як 600 чоловік.
Коаліція національної опозиції Сирії стверджує, що кількість жертв могла досягти 1,3 тис. чоловік. Влада і військове командування Сирії, у свою чергу, заперечують цю інформацію.
Наголошується також, що повідомлення про нібито новий випадок використання хімзброї, що мав місце в Сирії, співпали за часом з прибуттям до Дамаска інспекторів ООН. Міжнародні представники мають перевірити колишні дані про використання такої зброї в країні.
За словами офіційного представника ООН Мартіна Несіркі, ООН перевіряє повідомлення про застосування хімічної зброї під Дамаском. ”Генеральний секретар ООН знає про ці повідомлення щодо хімзброї, і ми намагаємося дізнатися більше”, - сказав він.