Суд відсторонив Супрун від виконання обов'язків глави МОЗ / фото УНІАН

Уляні Супрун заборонено здійснювати повноваження виконувача обов’язків міністра охорони здоров'я, але не першого заступника.

Як повідомляється на сайті Окружного адміністративного суду Києва, суд розглянув заяву про забезпечення адміністративного позову, подану народним депутатом від Радикальної партії Ігорем Мосійчуком.

"Ухвалою суду від 5 лютого 2019 року таку заяву було задоволено частково. Зокрема, судом ухвалено – заборонити першому заступнику Міністра охорони здоров’я України Супрун Уляні Надії вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень Міністра охорони здоров’я України. У той же час, відповідачу не було заборонено здійснювати повноваження, які були делеговані йому як заступнику міністра", - повідомили у суді.

Відео дня

"Своє рішення суд мотивував наявністю ознак очевидної протиправності у тимчасовому виконанні першим заступником Міністра охорони здоров’я України повноважень такого Міністра у строк, що перевищує один місяць з моменту наділення особи відповідними повноваженнями (27 липня 2016 року)", - зазначили у суді.

Читайте такожУ Кабміні пояснили, чому Супрун не призначають міністром

При цьому судом було встановлено, що поза межами такого строку перший заступник міністра "може виконувати виключно ті повноваження міністра охорони здоров'я України, які були йому надані за дорученням такого міністра". Водночас, станом на час прийняття рішення про забезпечення адміністративного позову, докази прийняття такого розпорядчого документу відсутні.

"Окрім того, суд врахував доводи позивача про те, що у 2015 році Супрун Уляна Надія отримала громадянство України і, водночас, досі перебуває у іноземному громадянстві (громадянство США), в той час як відповідно до Закону України «Про громадянство України» в Україні існує єдине громадянство", - сказано у повідомленні.

Раніше суд відкрив провадження за позовом Мосійчука до Супрун щодо відсутності у неї повноважень міністра. Позивач просив суд встановити відсутність у Супрун компетенції (повноважень), передбаченої, зокрема, але не виключно, статтею 44 закону «Про Кабінет міністрів України», пунктом 10 положення про Міністерство охорони здоров’я, затвердженого відповідною постановою Кабміну.

Як повідомляв УНІАН, у МОЗ заявили, що консультуються з юристами у зв'язку з появою інформації про судову заборону Супрун виконувати повноваження в.о. міністра.

Супрун виконує обов'язки міністра охорони здоров'я з 1 серпня 2016 року.