Робота МОЗ була паралізована через судове рішення, ухвалене за позовом "радикала" Мосійчука / УНІАН

Кабміну частково розблокував роботу Міністерства охорони здоров’я України, паралізовану через судову заборону Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра.

Як повідомляється на сайті МОЗ, щоби забезпечити безперервність роботи міністерства, сьогодні, 13 лютого, Кабінет міністрів прийняв розпорядження, яке дозволяє в.о. міністру охорони здоров’я доктору Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України, крім виключних повноважень міністра як члена уряду, визначених постановою Кабміну від 17 липня 2003 р. № 1096 “Про порядок виконання обов’язків міністра у разі його тимчасової відсутності”.

Читайте такожСупрун: суд втрутився у роботу виконавчої влади і перевищив свої повноваження

"Це розпорядження є консолідованим рішенням уряду, що дозволяє розблокувати найбільш критичні питання роботи МОЗ України. Цей винятковий крок Кабінету Міністрів України є відповіддю на те, що робота МОЗ України була заблокована рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва", - наголошується у повідомленні.

Розпорядження уряду дозволяє затвердити розподіл вакцин і ліків у регіони, відправити на закордонне лікування 44 українців, продовжити процес будівництва дитячої лікарні "Охматдит" та закупівлю обладнання й інші рішення, що потребують негайного затвердження. Ці документи будуть підписані найближчим часом.

Водночас нагадується, що Окружний адміністративний суд Києва досі не виніс рішення щодо клопотання про скасування ухвали, якою Супрун було заборонено виконувати обов'язки міністра охорони здоров’я України. 11 лютого суддя повідомив, що йому потрібен додатковий час для прийняття рішення, тому що багато документів.

Крім того, на п’ятницю, 15 лютого, призначено розгляд позову народного депутата Ігоря Мосійчука щодо відсутності у Супрун повноважень до виконання обов’язків міністра охорони здоров’я України. Засідання розпочнеться о 14.50 в Окружному адмінсуді Києва.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов народного депутата від Радикальної партії Мосійчука та заборонив Супрун здійснювати повноваження виконуючого обов'язків міністра. Водночас суд не заборонив їй здійснювати повноваження, які були делеговані як заступнику міністра.

Читайте такожДокумент до проекту постанови Мосійчука проти Супрун готували на комп’ютері нардепа з "Опоблоку"

5 лютого міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко від імені уряду подав клопотання про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо Супрун. Окружний адмінсуд мав розглянути це клопотання 11 лютого.

7 лютого Супрун уточнила, що суд заборонив їй, серед іншого, уповноважувати заступників глави МОЗ на підписання життєво важливих наказів щодо розмитнення та розподіл ліків або ж направлення людей на лікування за кордон.

11 лютого суд розпочав розгляд клопотання Міністерства юстиції про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо виконання Супрун обов'язків міністра охорони здоров’я. Того ж дня суддя Сергій Каракашьян, який розглядав цю справу, пішов до нарадчої кімнати. Супрун є в.о. глави МОЗ з 1 серпня 2016 року.