По усьому світу 2 квітня одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом / Фото УНІАН

Цього тижня весь світ поширював інформацію про аутизм (розлади аутистичного спектра (РАС)). В усіх країнах люди з РАС стикаються з дискримінацією та порушенням їхніх прав.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала в.о. міністра з охорони здоров'я Уляни Супрун.

За її словами, існує багато міфів, наприклад, що всі люди з РАС схожі на героя Дастіна Гофмана у фільмі "Людина Дощу" (Rain Man). "Натомість кожна людина індивідуальна й має свої особливості та свої можливості. Дехто здатний жити самостійно та продуктивно, інші потребують постійної підтримки", - зазначає чиновниця.

Відео дня

Супрун зазначає, що аутизм не є хворобою. "Розлади аутистичного спектра - це не хвороба, а порушення розвитку, яке характеризується труднощами з соціальною взаємодією та спілкуванням. Аутизм неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати й адаптувати людину до соціального життя", - пише в.о. міністра.

Також Супрун заперечує міф, що аутизм пов'язаний з вакцинацією. "Численні дослідження доводять, що вакцини в жодному разі не можуть спричинити розвиток аутистичних розладів у дітей. Згідно з наявними науковими даними, існує багато факторів, які збільшують ймовірність появи в дитини РАС, зокрема фактори навколишнього середовища та генетики", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожСупрун розповіла, як здати аналізи на наркотики та алкоголь

Також чиновниця пише, що аутизм не є рідкісним порушенням. "За даними ВООЗ, 1 дитина зі 160 страждає розладом аутистичного спектра. В Україні зареєстровано понад 7 тисяч таких дітей (7 491 у 2017 році)", - зазначає Супрун.

Супрун спростовує міф про те, що всі люди з аутизмом - генії або мають порушення інтелекту. "Всі люди різні. Так, серед них є ті, хто може вирішувати складні математичні задачі та володіє феноменальною пам'яттю, а є люди і з середніми здібностями. Люди з РАС можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому", - додає керівник МОЗ.

Також Супрун спростовує тезу про те, що люди з аутизмом - замкнуті, не хочуть спілкуватися і їм ніхто не потрібен. "Всі відчувають потребу в спілкуванні. В людей з РАС можуть виникати труднощі з використанням соціальних навичок, тому їм складніше будувати стосунки. Але ще ніхто не відмовлявся від друзів, які можуть виказати підтримку та розуміння", - написала Супрун.

Також вона додала, що якщо батьки помітили в дитини відчутне порушення мови, відсутність емоційного контакту з людьми, схильність до усамітненості, тривожність серед інших людей, спалахи гніву через невдачі, стереотипну поведінку (дитина здійснює одні й ті ж дії протягом довгого часу: повторює одне і те ж слово, бігає по колу, розгойдується з боку в бік тощо) - про це треба розказати лікарю дитини.

"Наявність окремих симптомів не означає, що у неї РАС. Водночас, необхідно отримати кваліфіковану відповідь", - наголосила Супрун.

Як повідомляв УНІАН, по усьому світу 2 квітня одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, розладом розвитку нервової системи, що ускладнює комунікацію. Останні дослідження усе частіше, окрім генетичних причин, відносять аутизм до розладів, пов’язаних також із забрудненням довкілля, їжі та питної води.