Ілюстрація REUTERS

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук доручив головам обласних держадміністрацій провести аудит умов та належного стану зберігання вакцин у своїх областях та прозвітувати про результати Міністерству охорони здоров’я.

Про це повідомляє Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету міністрів України.

Читайте такожВакцина проти грипу в Україні: що потрібно знати про щеплення

Відео дня

«Щеплення мають запобігати спалаху інфекційних хвороб у суспільстві, а не гасити їх. Вчасна вакцинація — це питання колективної безпеки людей, адже коли дев’ять із десяти людей зробили щеплення, ймовірність захворіти — значно менша. У Програмі діяльності уряду ми чітко прописали — через п’ять років 95% українців мають бути вакцинованими. Так це працює в усіх країнах світу. Так має бути і в Україні», — сказав Гончарук під час селекторної наради з питань охорони здоров’я.

Глава уряду наголосив, що вакцин в Україні вистачить на всіх. Вже третій рік поспіль у кожний регіон країни централізовано закуповується ЮНІСЕФ за державні кошти та вчасно постачається достатня кількість вакцин для проведення календарних щеплень.

На думку прем’єр-міністра, наразі є інша проблема — неналежний стан обладнань, де зберігаються вакцини у деяких областях. Є лікарні, де використовують «холодильники», яким вже понад 30 років — близько 20% холодильного обладнання закупили ще до 2000 року.

Так само, всім очільникам облдержадміністрацій рекомендовано почати найширшу інформаційну кампанію про користь вакцинації та ризики поширення інфекційних хвороб через низький рівень вакцинації серед населення.