Ілюстрація / REUTERS

Медичні маски не захистять здорову людину від ризиків заразитися новим китайським коронавірусом під назвою 2019-nCoV.

Про це попередила лікарка-інфекціоністка Євгенія Менжуліна, передає «Обозреватель». Вона наголосила, що маски потрібно надягати хворим – тим, у кого спостерігаються прояви респіраторних інфекцій. Так вони зможуть убезпечити своє оточення.

Читайте такожУкраїнські туристи з Китаю потраплять під карантин: лікарка пояснила, для чого це потрібно

Відео дня

"Маски потрібні для того, щоб зменшити контакт хворої особи зі здоровим населенням. Тому насамперед її потрібно надягати на людину, яка почувається погано, у якої клінічні прояви будь-якого респіраторного захворювання. Це може бути кашель, нежить, першіння в горлі, підвищення температури тіла", – пояснила лікарка.

За її словами, здоровим не потрібно носити захисні маски.

Також Менжуліна зазначила, що популярне зараз питання про те, яким боком правильно носити медичні маски, не суттєве.

"Як зручно – так і надягайте. Чи білим до обличчя, чи синім. Якби це було настільки критично, то на них було би прописано, де внутрішня сторона, а де зовнішня", – заявила інфекціоністка.

"Головне, щоб був міцний механічний бар'єр. Це може бути навіть шматок щільної тканини. Єдина умова – щоб людина не задихнулася через цю тканину, щоб вона могла зробити вдих. Цього достатньо", – уточнила вона.

Водночас медичка порадила обирати маски-респіратори.

"Найкраще – маска-респіратор. Тоді всередині циркулює повітря, яке під час виходу з маски проходить через фільтр у респіраторі", – пояснила вона.

"Якщо такого засобу поруч немає, то підійде звичайна – тришарова марлева або із синтетичного матеріалу", – додала Менжуліна.