Закарпатський клінічний центр кардіології та кардіохірургії став першим в Україні державним закладом, де провели оперативне втручання на серці методом кріоабляції.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив директор Комунального некомерційного підприємства «Закарпатський обласний клінічний центр кардіології та кардіохірургії» Закарпатської обласної ради Роман Соскида. 

"До цього часу таке обладнання було тільки в приватній клініці в Одесі, зараз воно є і в нашому кардіоцентрі, і на його базі спеціалісти вперше в Україні саме в державному закладі почали виконувати такі операції", - уточнив він.

Оперативне втручання виконали 3 лютого 2020 року почергово трьом пацієнтам.

Читайте такожХірург показав на відео операцію на серці

Як розповів УНІАН аритмолог-кардіолог центру Володимир Ком’яті, оперативне втручання за своєю суттю покликане відновити нормальний ритм роботи серця або забезпечити довготривалу відсутність епізодів аритмії: "Кріоабляція аритмій серця – це  методика, коли в порожнини серця за допомогою спеціального катетера вводиться кріобалон, який наповнюється закисом азоту і виморожує ділянки, через які на серце потрапляють патологічні імпульси, що й спричиняють аритмію".  

"На відміну від радіочастотної абляції, яку в кардіоцентрі виконують з весни 2019 року, метод кріоабляції набагато простіший для пацієнта, дає менше ускладнень, потребує меншого часу для підготовки спеціалістів до операції", - додав Ком’яті.

Він також уточнив, що якщо оперативне втручання методом радіочастотної абляції зазвичай триває від 4 до 6 годин, то кріоабляція скорочує перебування пацієнта в операційній в середньому до однієї години.

Виконали оперативне втручання лікар-кардіохірург відділення аритмій з рентгенопераційною Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова Мирослав Петканич та керівник Центру електрофізіологічних досліджень і катетерної абляції м. Будапешт (Угорщина) Чобо Фелдеші.

У Закарпатському кардіоцентрі таку операцію виконують безкоштовно. Проте, за словами Ком’яті, у медзакладі є всього 17 одноразових катетерів, необхідних для проведення втручання, невдовзі може виникнути їх нестача. З огляду на це спеціалісти звернулися до МОЗ України з проханням розглянути можливість переходу на державне забезпечення цими інструментами.  

Ком’яті також уточнив, що наразі тільки в Закарпатті потребують виконання такого оперативного втручання кілька сотень людей.

Довідка УНІАН. За даними Асоціації кардіологів, один із сорока дорослих українців має серцеву аритмію.