Карантин щодо коронавірусу можуть запровадити по всій території країни / 062.com

Заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів про можливе запровадження механізму самоізоляції в рамках карантинних заходів щодо коронавірусу.

Читайте такожКомаровський відповів українцям, чи варто скасовувати поїздку за кордон через коронавірус

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час засідання Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Відео дня

На питання, чим відрізняється ізоляція хворого на грип та хворого на коронавірус, він відповів, що наразі в країнах ЄС «запущено такий процес, як самоізоляція».

«На перших етапах стримування, поширення - так, це велика робота і треба ізолювати... В подальшому будуть даватися рекомендації людям, які були в контакті, самоізолюватися. Ми зараз пропрацьовуємо певні юридичні рішення, щоб в телефонному режимі можна було відкрити лікарняний для того, щоб у людини, коли самоізолюється, 14 днів була юридична підстава не ходити на роботу», - розповів Ляшко.

Він пояснив, що в законі про загальнообов'язкове соціальне страхування передбачено, що лікарняний видається під час карантину, впровадженого санітарного-епідемічними службами.

«У нас є певний алгоритм дій, що ми робимо, коли у нас буде виявлено перший випадок завізний, коли в нас буде виявлено перший випадок поширення всередині країни. І можливо, ми будемо приймати таке рішення про запровадження карантину на території України, але виключно з однією ціллю, для того щоб юридично врегулювати самоізоляцію», - пояснив представник МОЗ.

Надалі, зазначив він, залежно від поширення хвороби, якщо таке буде, будуть ухвалюватися рішення щодо обмежувальних протиепідемічних заходів або впровадження карантину на тій чи іншій адміністративній території.

"Пам'ятка про самоізоляцію вже розроблена, доведена, ми її опублікуємо ще раз. Але питання про самоізоляцію - ми зараз говоримо про ті речі, коли людина повертається з подорожі та підозрює, що була в контакті. Щоб юридично врегулювати, як самоізоляція відбуватиметься, ми розглядаємо це питання. Можливість така є, але нам треба запроваджувати карантин", - зауважив Ляшко і додав, що оскільки коронавірус належить до особливо небезпечних інфекцій, то це дає юридичні підстави для запровадження карантину на території країни.