Як знизити високий тиск - поради / фото pixabay.com

Високий тиск, а також його похідні головний біль і втому, неприємно відчувати, коли перебуваєш у русі або займаєшся невідкладними справами, що потребують особливої концентрації. Високий й понижений тиск супроводжуються не менш «яскравими» проявами. У будь-якому разі проблему треба вирішувати, поки вона не стала вашим цвяхом в активній діяльності.

Високий тиск: що робити

Високий тиск називають ще артеріальною гіпертонією – коли кров надміру тисне на стінки артерій, зокрема голови. Це супроводжується різким або ниючим головним болем, почерговими спазмами тощо. Якщо його не лікувати, хворий перебуватиме у групі ризику інфаркту й інсульту.

Тиск може підвищитися на фоні сильного емоційного стресу, вживання спиртного чи після надмірних занять спортом.

Відео дня

Читайте такожШирокі стегна: прості вправи, щоб прибрати зайве

Щоб виявити недугу, необхідно знати її ознаки, регулярно вимірювати тиск і спостерігати за власним станом.

Високий серцевий тиск можна знизити зміною раціону: більше їжте свіжих овочів та фруктів, не зловживайте алкоголем і смаженою їжею. Не забувайте регулярно відвідувати лікарів та обстежувати судини шиї. Водночас іноді медикаментозне лікування може бути неефективним.

Високий тиск – симптоми:

  • підвищений тиск (140/90);
  • головний біль (найчастіше — в потиличній чи тім’яній частині);
  • періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення;
  • біль у ділянці серця;
  • прискорене серцебиття (понад 90 разів на хвилину) у спокійному стані;
  • відчуття задухи.

Якщо ви вперше виявили у себе тиск у стані спокою вище 140/90, турбують головний біль, шум у вухах, слабкість — зверніться до лікаря.

Читайте такожДеревій - користь деревію і протипоказання

Як збити високий тиск? Щоб запобігти гіпертонічному кризу і знизити тиск за годину, вам може допомогти дихальна гімнастика та свіже повітря.

Крім того, можна випити склянку води маленькими ковтками, прийняти чай з імбиром та медом.

Фахівці також радять упустити руки у холодну воду, нормалізувати тиск ефірними оліями. Знизити тиск у домашніх умовах допоможуть холодні компреси на задню частину шиї, або просто промасажувати мочки вух.

Високий тиск часто раптовий, тому медична допомога має бути вчасною і правильною, аби не викликати ускладнень. Якщо ви відчуваєте кілька з указаних симптомів, найкраще викликати лікарів. До приїзду медиків зробіть, зокрема, холодний компрес і покладіть на шию; випийте ліки, якщо вас турбує головний біль.

Високий тиск можна збити народними засобами. Наприклад, чаєм з медом, настоянкою лимону, меду й часника, журавлиною, компресом з яблучного оцту або льоду.

Високий тиск є проблемою, чим збити його – найкраще проконсультуватися з лікарем. Оскільки іноді ці методи лише посилюють вираження недуги.