Україна посідає одне з перших місць у світі за рівнем захворюваності та смертності від хвороб судин і серця.

Як передає кореспондент УНІАН про це сьогодні йшлося на прес-конференції, присвяченій XІ Національному конгресу кардіологів.

На думку керівника дислипідемій Інституту кардіології ім. Стражеска АМН України, професора Олени МІТЧЕНКО, покращити соціальну і медичну ситуацію, пов`язану з високою смертністю від серцево-судинних захворювань, можуть широкі заходи, спрямовані на попередження таких явищ як ожиріння, цукровий діабет, куріння.

Відео дня

«У курінні зараз задіяні всі молоді шари студентства, робітничої молоді. Ця звичка значно шкодить здоров`ю населення, погіршуючи всі показники захворюваності та смертності. Відмова від куріння – це достатньо простий захід щодо покращення всієї статистичної звітності», - зазначила О.МІТЧЕНКО.

У свою чергу, керівник відділу реанімації та інтенсивної терапії Інституту кардіології ім. Стражеска, професор Олександр ПАРХОМЕНКО зазначив, що в нашій країні серцево-судинна смертність є провідною причиною серед інших.

“Серед всіх чинників ризику основоположним чинником є гострий коронарний синдром, надання якісної допомоги, яка може врятувати пацієнта. Кажучи про гострий коронарний синдром, чомусь думають про інфаркт, стенокардію і забувають, що 75% жертв цієї патології не доживають до госпіталізації», - сказав О.ПАРХОМЕНКО.

За його словами, в Україні було проведено регістр спільно з Європейським товариством кардіологів. “Час приїзду швидкої допомоги через годину і час затримки з госпіталізацією більше трьох годин неприпустимо. Думаю, що сьогодні одним із пріоритетних завдань професіоналів, які працюють в цій галузі, є не тільки впровадження нових методів, але і значне вдосконалення організації швидкої допомоги”, – сказав О.ПАРХОМЕНКО.