В Україні цього року від сурогатних матерів народилося 32 дитини, в тому числі 25 дітей – в українських та 5 в іноземних сім’ях.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини Валерій ЗУКІН.

В.ЗУКІН вважає, що в Україні гострою нагальністю є прийняття так званого “репродуктивного законодавства”, яке б мало унормувати питання щодо вибору статі майбутньої дитини, права власності на кріоконсервовані ембріони та їхню подальшу долю у разі смерті.

Відео дня

Він нагадав, що діяльність вітчизняних репродуктивних клінік контролюють Міністерство охорони здоров’я України та Українська асоціація репродуктивної медицини.

В.ЗУКІН повідомив, що за рішенням Української асоціації репродуктивної медицини було відмовлено у можливості мати дитину гомосексуальним парам. “Було кілька випадків, коли до нас зверталися гомосексуальні пари - як із України, так і з інших країн. Їм було відмовлено, бо гомосексуалізм не є медичним показанням до сурогатного материнства,” – пояснив він.

У свою чергу президент Української асоціації репродуктивної медицини Олександр ЮЗЬКО зауважив, що сьогодні в Україні близько 20 клінік займаються проблемами репродуктивної медицини. “Репродукція є досить зрілою - першій дитині, яка народилася внаслідок штучного запліднення, вже виповнилося 16 років. Розвиток цієї медичної галузі безупинно зростає. Але є багато проблем, зокрема, й стосовно сурогатного материнства, яке законодавчо не врегульовано. Асоціацією репродуктивної медицини підготовлено проект закону. Його слід прийняти якнайшвидше”, - заявив О.ЮЗЬКО.