Попереду Новий рік і це природно, що будь-яка людина відчуває себе втомленою, не тільки від роботи, але й від шаленого темпу міського життя. Тому треба терміново на канікули, щоб як слід зайнятися своїм здоров`ям. У першу чергу лікарі радять привести в норму нервову систему.

Ролі нервів у стані нашого здоров`я присвячено досить багато наукових досліджень. Останні 10 років інтерес до цієї теми внаслідок постійних змін у країні і пов`язаних із ними стресів і хвилювань особливо збільшився. Тому в новорічні канікули медики радять як слід виспатися. Тим, хто проводить без сну тривалий час корисно знати, що безсонні ночі уповільнюють процес утворення нових клітин нервової системи. Процес нейрогенезу в таких умовах не може проходити нормально і на його відновлення після дотримання режиму сну йде від одного до двох тижнів.

Наслідками хронічного недосипання часто стають зниження працездатності, надмірна вага, дратівливість, галюцинації і хвороби серця. Крім того, від недосипання у клітин мозку пропадає здатність до відновлення, що призводить до серйозних порушень психіки. До речі, вченими було встановлено, що з 1960 років середня тривалість сну знизилася з восьми до шести годин на добу.

Відео дня

Відомо також, що люди, які постійно недосипають, не "надолужують" години сну, відсипаючись на вихідних. Тому довгі зимові канікули стануть справжньою панацеєю для вашого здоров`я.

А ось американський кардіолог Кіт Чечвелл з Університету Вандербільта виступає проти новорічних свят. За його словами, саме в ці дні фіксується найбільша кількість смертей від серцево-судинних захворювань. Саме у грудні – січні ймовірність летального наслідку від хвороб серця досягає свого максимуму.

За статистикою, з 1973 по 2001 рр. в США зафіксовано 53 млн смертельних випадків від серцево-судинних захворювань, і їхній пік припадає саме на Різдво і Новий рік.

На думку Чечвелла, в свята люди часто відкладають візит до лікаря "на потім". "Вони роблять це через сімейні обов`язки, не бажаючи зіпсувати свято своїм рідним і не бажаючи лягати в лікарню в період канікул. У підсумку вони з меншим прагненням йдуть до лікаря, який може дати їм рятівну рекомендацію". Крім того, саме в ці місяці люди менше займаються спортом і збільшують споживання в їжу м`яса і висококалорійної їжі. "Багато хто з нас робить собі послаблення, – говорить Чечвелл. – Це призводить до порушення режиму і нерегулярного харчування".

Ще одним чинником, що впливає на статистику смертей у вказаний період, є надмірне споживання алкоголю. "Алкоголь може призвести до порушення серцевого ритму, який є класичним прикладом такого синдрому", – попереджає кардіолог.

А ось найбільш важким періодом новорічних святкувань є повернення до монотонних робочих буднів. Утім, слідуючи декільком нескладним рекомендаціям, цілком можна уникнути більшості неприємних емоцій. Постарайтеся просто по дорозі на роботу зайняти себе чимось. У цьому вам допоможуть книги або газети, які можна почитати прямо в метро, або плеєр з улюбленою музикою. З їх допомогою ви можете навіть не помітити, що вам наступили в метро на ногу або невдало штовхнули в автобусі.

Не можете зосередитися на роботі? Зробіть що-небудь нескладне, наприклад, приберіть на робочому столі, наведіть порядок у ящиках. Такі автоматичні дії заспокоюють і допомагають прийти в себе. Не полінуєтеся скласти список того, що потрібно зробити впродовж дня – він допоможе вам зібратися з думками.

utro.ua