Плоди горобини - просто сарбниця вітамінів і фосфору. За змістом каротину вона перевершують моркву, а вітаміну С в ній значно більше, ніж у яблуках. Особливо цінний вміст мікроелемента фосфору, без якого в людському організмі неможливе повноцінне засвоєння кальцію. Так що в боротьбі з дитячим рахітом і жіночим остеопорозом горобина цілком може позмагатися з дорогими сортами морської риби.
Крім того, в горобині багато дубильних речовин і сорбінової кислоти, що володіє сильними бактерицидними властивостями.. За народними рецептами, щоденне вживання хоча б кількох свіжих ягід горобини допомагає вагітним жінкам уникнути важкого токсикозу.
Високо цінують фахівці і смакові якості горобини. Її гіркуватий смак покращує травлення і апетит, легка кислинка освіжає і сприяє переварюванню їжі, а невеликий терпкий відтінок покращує колір шкіри і сприяє загоєнню ранок.
Ось, власне, на цих основних властивостях і засноване застосування горобини. Найбільш популярне її використання при таких захворюваннях, як гіпертонія, атеросклероз, захворювання нирок, погана згортання крові. Сік горобини використовують при геморої, гастрит (із зниженою кислотністю).