Чи шкодить COVID-щеплення вагітним / фото ua.depositphotos.com

Вакцинація від коронавірусу вагітним жінкам абсолютно не шкідлива, а необхідна, всупереч міфам, які побутують про це питання.

Про це в ефірі "Україна 24" повідомив заслужений лікар України, акушер-гінеколог В'ячеслав Камінський. На думку лікаря, в країні провалили кампанію про вакцинацію.

"Моя думка, на жаль, досить сумна, тому що ми сьогодні зустрілися з наслідками тієї антивакцинальної вакханалії, яку спостерігаємо вже, напевно, близько 10 років. Все те, що накопичувалося, - ось сьогодні ми з усім цим зустрілися. Адже не з ковідом виникла думка, що вакцини шкідливі, що вони можуть привести до безпліддя, ще до чогось. Це наслідки всієї цієї сенсибілізації", - наголосив він.

Камінський спростував міф про те, що вакцина для жінок в положенні шкідлива і зазначив, що за 10 місяців в Україні від коронавірусу померло 50 вагітних жінок.

Читайте такожПриймала парацетамол: львівські лікарі розповіли подробиці про вагітну жінку, яка померла через коронавірус (відео)

"Я спростовую цей міф про вакцинацію. Я у своїй лікарській практиці намагався уникати залякувань пацієнтів. У будь-якій ситуації ми намагалися знайти розуміння з пацієнтом, переконавши його застосувати той чи інший метод обстеження або лікування, завдяки аргументам. Але сьогодні не сказати цифру за 10 місяців (від коронавірусу - ред.) померло понад 50 вагітних, це вимагає не просто задуматися, а кричати на весь голос: рятуйте цих дівчат", - наголосив медик.

Нагадаємо, як писав УНІАН, у реанімації Львівської лікарні швидкої допомоги з коронавірусом перебуває 34-річна вагітна жінка, яка не може дихати без кисневої маски. Вона дуже жаліє, що не вакцинувалася.

За словами лікаря-інфекціоніста, експерта ЮНІСЕФ Катерини Булавінової, в Україні з початку пандемії коронавірусу померло 70 вагітних жінок

"У мене прохання до усіх акушер-гінекологів: зайняти нарешті чітку лікарську позицію і вмовляти кожну вагітну робити щеплення на будь-якому терміні вакциною Pfizer", - наголосила інфекціоніст.

Записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Інфографіка УНІАН

Вакцинація від коронавірусу вагітних: що варто знати