Рада попередньо підтримала штрафи за дезінформацію про стан здоров’я під час донорства крові / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила законопроект, який передбачає накладання штрафу на тих донорів крові, які надали неправдиву інформацію про свій стан здоров'я.

Читайте такожГлава МОЗ наголосила на необхідності реформування служби крові та сфери донорства в Україні

У першому читанні 3 вересня депутати ухвалили за основу законопроєкт №3649, йдеться на сайті парламенту.

Відео дня

Згідно з текстом законопроєкту, в Україні пропонують запровадити адміністративну відповідальність за неправильно надану інформацію про себе донорами крові. "Дезінформаторів" планують штрафувати розмірі від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850 гривень).

У документі наголошується, що штраф накладатимуть за ненадання даних або надання неправдивої інформації про стан свого здоров'я людиною, яка здійснює донацію крові або її компонентів й це негативним чином позначилося на безпеці та якості заготовленої крові (або її компонентів).

Донорство крові в Україні: новини на тему

  • В Україні ще до початку пандемії було недостатньо охочих здати кров. Міністерство охорони здоров'я у квітні 2020 року повідомило, що у зв'язку з пандемією донорів стало ще менше. Відтак, в Україні виник дефіцит донорської крові. Згідно з даними МОЗ, показники донорської крові по Україні знизились у 2-4 рази. У зв'язку з цим, в зоні ризику опинились всі громадяни, які потребують термінового хірургічного втручання.
  • У середині липня Рада підтримала створення Нацреєстру донорів крові.