/ фото УНІАН

Верховна Рада планує створити Національний реєстр донорів крові.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення в першому читанні проекту закону "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові" (№ 3648) проголосували 293 народних депутата.

Читайте такожЛікар дав поради, як не заразитися коронавірусом під час походу до лікарні

Відео дня

Проектом закону пропонується визнати таким, що втратив чинність, закон "Про донорство крові та її компонентів".

Законопроектом передбачене створення і функціонування в Україні Компетентного органу та покладання на нього функцій зі здійснення ліцензування діяльності суб’єктів системи крові, контролю за їх діяльністю в частині дотримання вимог з безпеки та якості донорської крові і компонентів крові, тощо.

Планується встановити вимоги і стандарти щодо безпеки та якості донорської крові і компонентів крові, простежуваності, гемонагляду, що відповідають вимогам, передбаченим директивами ЄС.

Пропонується створити умови для імплементації принципу безоплатного добровільного донорства та переглянути систему пільг для донорів, які здійснюють донацію на безоплатній основі.

Передбачено, що керівники підприємств, установ, закладів, організацій, командири (начальники) військових частин зобов'язані безперешкодно відпускати з місця роботи, служби або навчання донорів.

Планується, що в день донації крові та/або компонентів крові донор звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності, зі збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства або установи. Студенти вишів, та учні професійних училищ у зазначені дні звільняються від занять, а військовослужбовці строкової служби та курсанти військових навчальних закладів – від несення нарядів, вахт та інших форм служби. В день донації безоплатний донор забезпечується безкоштовним харчуванням.

Законопроектом передбачено, що учням професійних училищ, студентам вишів, які протягом року безоплатно здали кров у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазму у сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам, заготовленим аферезом, або тромбоцити в двох разових донаціях аферезу, надається право на одержання грошової допомоги у розмірі 25% від встановленої у закладі стипендії.

Відповідно, військовослужбовцям строкової служби та курсантам військових навчальних закладів – право на одержання грошової надбавки у розмірі 25% від призначеного їм грошового забезпечення протягом 6 місяців після здачі крові та / або компонентів крові у зазначеній кількості.

Законопроектом пропонується створити Національний реєстр донорів крові або компонентів крові, а також осіб, що не можуть бути донорами, і його інтеграції до загальної електронної системи медичного простору в Україні eHealth.

Документ передбачає оновлення правового регулювання системи крові в частині можливості реалізації проектів державно-приватного партнерства, спрямованих на залучення інвестицій та підсилення матеріально-ресурсного потенціалу системи крові, а також в частині відкриття сфери для діяльності приватних суб’єктів за обов’язкового збереження державного контролю за донорською кров’ю.

В пояснювальній записці сказано, що, за даними статистики, в Україні на 1 тис. жителів припадає близько 11 донацій, тоді як показник, що вважається нормою для розвинених країн, становить 33 донації.