Клайв Бейтс / фото УНІАН

Так звані продукти зниженого ризику (Reduced risk products-RRP-Девайси для нагрівання тютюну, електронні сигарети та інші засоби заміщення) на 95% менш небезпечні для здоров'я людей в порівнянні з класичними горючими сигаретами, оскільки виключають процес горіння, під час якого вивільняється близько 7 тисяч шкідливих хімічних сполук.

Про це повідомив експерт в галузі тютюнового законодавства, колишній керівник ASH UK, директор Counterfactual Consulting - провідної британської організації по боротьбі з курінням Клайв Бейтс під час круглого столу в УНІАН, присвяченого проблематиці законодавчих обмежень в галузі реклами нікотиновмісних продуктів і алкоголю.

"Всі пристрої RRP і сигарети - це різні продукти, і їх вплив на здоров'я – різний. Продукти зниженого ризику завдають на 95% менше шкоди організму людини в порівнянні з горючими сигаретами", - сказав він.

Відео дня

При цьому, експерт додав, що в даний час українські законодавці вибрали неправильний шлях зрівнювання сигарет з продуктами заміщення, оскільки в результаті знищується конкуренція на тютюновому ринку, і користувачі позбавляються можливості дізнатися про менш шкідливу альтернативу класичному курінню. При цьому, ініціативи української влади щодо посилення регулювання нікотиновмісних продуктів є значно жорсткішими, ніж існуючі норми в ЄС.

За його словами, необхідно грамотно регулювати ринок інноваційних продуктів, застосовуючи підхід так званого пропорційного регулювання (risk proportional regulation), згідно з яким найшкідливіші продукти повинні стати найменш доступними, і навпаки. Відповідно, користувачів необхідно інформувати про продукти зниженого ризику, використовуючи дані, підтверджені науковими дослідженнями.

"Небезпека полягає в тому, що згідно з останніми законодавчими ініціативами українців фактично позбавляють можливості кинути палити. У сигаретах містяться токсичні гази, курці вдихають небезпечні продукти горіння, в той час як альтернативні продукти завдають значно меншої шкоди здоров'ю", - зазначив експерт.