Як захистити себе від гострих кишкових інфекцій / фото ua.depositphotos.com

У Центрі громадського здоров'я МОЗ України надали рекомендації, як захистити себе від гострих кишкових інфекцій. Зокрема, там радять вживати тільки якісні продукти та купатися у безпечній воді.

Відповідні рекомендації оприлюднила прес-служба ЦГЗ.

Читайте такожНазвано прості продукти, які допомагають поліпшити травлення

Відео дня

"Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту", - йдеться у повідомленні.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій є у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій - слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. У ЦГЗ радять, що за перших симптомів потрібно звернутися до лікаря.  

"Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся п'яти кроків до безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді. Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах", - зауважують у ЦГЗ.

У Центрі громадського здоров'я називають п'ять кроків до безпечного харчування:

1.Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

 2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися за 100°С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу за безпечної температури:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 20 хв;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараженню їжі, зауважують у ЦГЗ.

Нагадаємо, на пляжах Одеси морська вода не відповідає мікробіологічним нормам. 6 липня фахівці санітарної служби виявили кишкову паличку.