18 грудня 2021 року міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив про виявлення в Україні першого випадку інфікування штамом коронавірусу "Омікрон" / Ілюстрація REUTERS

В Україні завершується хвиля коронавірусу, викликана COVID-штамом "Дельта", проте вже наприкінці січня може початися нова хвиля, спровокована штамом "Омікрон".

Про це в інтерв'ю "Суспільному" заявив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Читайте такожРанні етапи: у МОЗ розповіли подробиці розробок української вакцини від COVID-19

Відео дня

"Ми йдемо з невеличким запізненням відносно країн ЄС: спалахи, які реєструються в Європі, в Україну приходять через 1-2 місяці після того, як вони досягли піку там. Тому зараз в нас ще завершується попередня хвиля, яка була викликана штамом "Дельта", й ми бачимо поступове спадання інтенсивності епідемічного процесу, - сказав він. - Але прогностично десь із другої половини січня і в лютому ми будемо спостерігати підвищення рівня захворюваності на коронавірусну інфекцію, яка, скоріш за все, вже буде викликана новим штамом "Омікрон".

За словами Кузіна, станом на 30 грудня було виявлено всього шість лабораторно підтверджених випадків штаму "Омікрон". Більша частина цих випадків пов’язані з перебуванням за кордоном, а друга частина пов'язана із контактуванням із підтвердженою особою, тобто йдеться про домашні осередки.

Серед країн, куди виїжджали люди, — Німеччина, Польща, ОАЕ. Найчастіше це або робочі візити, або відпочинок. Й хоча при перетині кордону люди проходили тестування, по прибутті в Україну в них починаються симптоми, і при повторному тестуванні вони все ж таки отримували позитивний результат. Штам "Омікрон" швидше передається, більше людей може бути інфіковано, а інкубаційний період хвороби скорочений, зазначив головний санлікар.

Він наголосив, що, згідно з клінічними даними, інфікування штамом "Омікрон" призводить до більш легшого перебігу хвороби, аніж при штамі "Дельта". Проте цей штам передається набагато швидше, ніж "Дельта": швидкість його передачі зростає майже на третину. "Й звичайно, що люди із супутніми неінфекційними хворобами, імунокомпроментовані люди потрапляють в більшому відсотку випадків в лікарняні заклади, враховуючи важкий перебіг коронавірусної інфекції", - сказав Кузін.

"Омікрон" в Україні:

18 грудня 2021 року міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив про виявлення в Україні першого випадку інфікування штамом коронавірусу"Омікрон".

21 грудня заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що пацієнт, у якого першого в Україні виявили "Омікрон", був вакцинований і вже має негативний ПЛР-тест.

30 грудня 2021 року секретар РНБО Олексій Данилов заявив про те, що хвиля COVID-19 через штам "Омікрон" в Україні очікується в лютому.