Через наплив хворих, інфікованих COVID-19, в «базовій» лікарні склалася напружена ситуація \ REUTERS

 В Одесі через поширення коронавірусу в «базової» лікарні регіону (Одеська міська інфекційна лікарня) з COVID-19 відкриють ще одне відділення.

Читайте такожВ Україні сьогодні почало діяти нове карантинне зонування: що змінилося

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час засідання оперативного штабу повідомила директор департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Олена Якименко.

Відео дня

За її словами, з 13 серпня сортування хворих COVID-19 проводить інша медустанова - міська клінічна лікарня №5, де відкрито 60 ліжок для хворих з підозрою на коронавірус.

«При цьому наповнюваність за останні 5 днів там становила 125%, що викликало необхідність створення додаткових ліжок», - повідомила Якименко.

Вона додала, що зараз через значне збільшення чисельності інфікованих готується до відкриття полубоксоване відділення на 30 ліжок в Одеській міській інфекційній клінічній лікарні. Відкриття заплановано на середину вересня.

За словами Якименко, мають місце кадрові проблеми у відділенні МКЛ №5, розташованому на Лидерсовському бульварі, звідки почали масово звільнятися медпрацівники. Це, зокрема, пов'язано з тим, що ця медустанова спеціалізувалася на лікуванні кардіологічних хворих. Крім того, 70% медиків цієї установи - люди старші 70 років.

«Вони звільнилися або пішли у відпустку без утримання. Залишилися лише 7 лікарів, які раніше працювали тільки з кардіологічними хворими... Станом на 31 серпня з інших лікувальних установ міста до ГКБ №5 вдалося залучити 12 лікарів і одну медсестру», - розповіла директор департаменту.

Крім того, як зазначила Якименко, через наплив хворих, інфікованих COVID-19, у «базовій» (міській інфекційній лікарні) склалася напружена ситуація, але вона функціонує повноцінно. Зокрема, в цій лікарні «по зав'язку» заповнене дитяче відділення, де довелося поставити додаткові ліжка.

Станом на ранок 31 серпня в Одеській області зареєстровано 7287 випадків COVID-19. З них 3020 осіб - жителі Одеси. За останню добу в регіоні зареєстровано 192 нових хворих, з них 78 - одесити.

Як уточнила Якименко, на лікуванні в Одеській міській клінічній інфекційній лікарні зараз 270 пацієнтів з COVID-19, з яких 59 - у важкому стані, з них двоє підключені до апаратів ШВЛ.

Якименко підкреслила, що в самій Одесі померли 48 людей, інфікованих коронавірусом. З них 7 осіб (4 чоловіків та 3 жінки) - минулого тижня.

Серед них - 40-річний чоловік із Кіровоградської області та 64-річна жінка - мешканка Івано-Франківська, інші п'ятеро - люди старше 70 років. Смертність від коронавірусу в Одесі становить 1,5%.

Як уточнили УНІАН у департаменті охорони здоров'я, станом на 31 серпня міська інфекційна лікарня, по суті, є єдиним медичним закладом, що перебуває в підпорядкуванні Одеської міськради, який лікує пацієнтів з підтвердженим COVID-19. Крім того, інфікованих коронавірусом породіль та вагітних жінок госпіталізують до одного з відділень пологового будинку №2. Також додаткові місця найближчим часом планується створити в ГКБ №5, де ведеться сортування хворих. Як уточнив представник департаменту, з ГКБ №5 хворих, у яких підтверджений COVID-19, повинні перевозити до міської інфекційної лікарні.

Коронавірус в Одеській області:

17 серпня стало відомо, що в Одесі медпрацівники масово звільняються з лікарні (МКЛ №5), в яку з 13 серпня почали доставляти людей з підозрою на COVID-19. За ці кілька днів звільнилися 2 лікарі і 5 медсестер, 7 молодших медичних сестер, 8 лікарів пішли у відпустку без утримання.

В Одесі зупинено роботу главку міграційної служби через COVID-19 серед співробітників.