Фото УНІАН

Голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер передав опорним лікарням, які лікують пацієнтів з коронавірусом, 24 апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) та засоби індивідуального захисту для медиків. Процедура передачі відбулася у дворі обласної інфекційної лікарні в суботу, 24 жовтня.

Губернатор уточнив, що 10 з 24 ШВЛ-апаратів залишаться в 22-й «інфекціонці», п'ять – передадуть Чорнобильській лікарні. Решта дев'ять повинні розподілити між собою дві залізничні лікарні, які приступають до прийому пацієнтів з COVID-19.

Олексій Кучер звернув увагу на проблему того, що лікарні, які фінансуються з міського бюджету, відмовлялися госпіталізувати людей.

Відео дня

"Вчора кілька лікарень відмовляли "швидким" і не приймали хворих. Основне навантаження лягає на нашу обласну інфекційну лікарню", - констатував губернатор.

За словами Олексія Кучера, облдержадміністрація намагається забезпечувати потреби опорних лікарень, і міській владі слід активніше включатися в цю роботу.

"На найближчий час засоби індивідуального захисту для двох [залізничних] лікарень є. Про всі потреби керівництво повідомило нам. Я попросив, щоб такі ж листи були направлені в місто. Тому що в цих залізничних лікарнях будуть лікуватися, в першу чергу, харків'яни. Тому влада міста теж зобов'язана підключитися, щоб разом з нами забезпечити лікарні всім необхідним як для лікарів, які повинні бути захищені, так і для пацієнтів», - підкреслив губернатор.

До основних проблем голова ХОДА відніс недостатню забезпеченість лікарень киснем і брак медичного персоналу. Обидві ці проблеми влада області вирішує.

"Що стосується кисню, на жаль, постачальник на цьому тижні поки що не довіз нам концентратори. За них йде справжня битва по всій Україні. Я на нараді з прем'єр-міністром і міністром охорони здоров'я повідомив, що у нас є бюджет на закупівлю концентраторів у великій кількості: 800-900 штук.  Міністр пообіцяв відпрацювати цю інформацію, і я сподіваюся, що нам повідомлять про можливості постачальників, як наших, так і іноземних», - розповів Олексій Кучер.