Експеримент із запровадженням легальної дистанційної торгівлі ліками виявився успішним

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №3615, в якому група депутатів пропонує легалізувати дистанційну торгівлю лікарськими засобами. Автори проекту наголошують на тому, що «має місце тенденція до зростання інтернет-торгівлі в цілому» та «попит на лікарські засоби, що реалізуються через мережу інтернет» зокрема. Це дійсно так: безперечним є той факт, що з кожним роком відсоток товарів, придбаних у Всесвітній мережі, невпинно збільшується. Крім того, навіть без законного дозволу, час від часу на різних сайтах з’являються пропозиції з продажу ліків.

«Так, значною частиною учасників ринку роздрібної торгівлі лікарськими засобами пропонувалась споживачу можливість придбання ліків безпосередньо через сайт з наступною їх доставкою кур’єром продавця або іншою особою (оператором поштового зв’язку, експрес-перевізником тощо)», - зауважують у пояснювальній записці до проєкту Закону №3615.

Читайте такожВ Україні 10% ліків фальсифіковані: МОЗ запровадить 2D-кодування препаратів

Відео дня

Сайт liki24.com та подібні ресурси вже деякий час пропонують доставку обраних препаратів поштою до відділення або кур’єром на адресу замовника. При цьому до поштових відділень посилки доходять у звичайних паперових чи картонних пакунках. Кур’єрська доставка, яку надають ці сайти, не передбачає спеціальних контейнерів для перевезення медикаментів. Тобто це суперечить правилам транспортування фармацевтичної продукції та несе великі ризики. Зрозуміло, що перевезення лікарських засобів без дотримання чинних норм може призвести до псування препаратів. Вони, або втратять свої корисні властивості, або, ще гірше, набудуть нових, шкідливих.

Під час карантинних заходів дистанційну торгівлю лікарськими засобами дозволили у межах протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19. Результат, який показав цей дозвіл, депутати вважають цілком прийнятним.

«Експеримент із запровадженням легальної дистанційної торгівлі ліками виявився успішним. При цьому поштовими операторами вже придбані термобокси для забезпечення необхідного температурного режиму при транспортуванні лікарських засобів», - наголошують ініціатори законопроекту.

За умови законного дозволу на ведення такої торгівлі буде впроваджено належне правове регулювання та контроль з боку держави. Тобто учасники ринку матимуть чіткі норми, права та обов’язки, за виконанням яких спостерігатимуть контролюючі органи. Покупці отримають можливість купувати якісний продукт фармгалузі онлайн. Та це все лише за умови реального тотального контролю та недопущення випадкових продавців, які не обізнані у тонкощах фармакологічної справи.

Адже є ще одна проблема на українському фармринку – тотальне самолікування. Згідно з аналітикою PharmXplorer за 2019 рік, все ще відстежується тенденція до великого попиту на безрецептурні препарати. У натуральному вираженні за звітний період було придбано 58,1% безрецептурних проти 41,9% рецептурних лікарських засобів. Офіційних даних про це немає, але можна зробити припущення, що далеко не вся «безрецептурка» була придбана за рекомендаціями лікарів.

В офлайн-аптеках на такий випадок завжди є допомога – рекомендації провізора, котрий допоможе зробити вибір та підбере препарати з найменш суперечливою дією. В умовах онлайн-продажів це, напевно, буде реалізовано у вигляді аптечних довідок, які вже давно існують у поважних аптек – ті ж дипломовані спеціалісти, тільки на відстані. Якщо немає можливості отримати грамотну допомогу у виборі лікарських засобів, дуже ризиковано купувати їх за самопризначенням.