false

Всесвітній день боротьби із розсіяним склерозом – кампанія, мета якої не тільки підвищення обізнаності суспільства про хворобу, а й підтримка людей, які ведуть щоденну боротьбу з цим важким недугом. Цей день можна назвати днем глобальної надії на майбутнє та солідарності.

У цілому світі на розсіяний склероз хворіє більш ніж 2,3 мільйони людей і в переважній більшості це люди від 20 до 40 років.

Розсіяний склероз (РС) – це хвороба, яка немає нічого спільного із проблемами з пам’яттю. Це хронічне аутоімунне захворювання нервової системи при якому головною мішенню є мієлінові оболонки нервових волокон. Ці пошкодження викликають порушення провідності нервових імпульсів та в результаті цілу ланку негативних наслідків. Найчастіше це порушення координації, непевність ходи, оніміння та поколювання певних частин тіла,  розмитість зору.

Відео дня

В залежності від форми захворювання РС може прогресувати із різною швидкістю і у найважчих випадках такі пацієнти без необхідного лікування вже за декілька років можуть опинитися в інвалідному візку. Проте при своєчасному і адекватному лікуванні практично у всіх є шанс на довготривалу ремісію.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, як медичний канабіс допомагає при серйозних захворюваннях очей

Розсіяний склероз вважається одним із найзагадковіших захворювань, оскільки нікому достеменно не відомі причини виникнення, неможливо передбачити перебіг, також інколи досить важко вчасно його діагностувати. Але незважаючи на складнощі розсіяний склероз не є вироком для таких пацієнтів, адже ефективні препарати здатні призупинити прогресування, запобігти загостренню, кожне з яких викликає появу нових або посилення існуючих симптомів РС.

Загадкою також є і кількість хворих на розсіяний склероз в Україні. За офіційними даними таких пацієнтів близько 20 000, проте дані є досить приблизними і заниженими, оскільки хвороба важка у діагностуванні.

Ще однією суттєвою проблемою є забезпечення ліками таких хворих. Через відсутність обліку в 2019 році ліками були забезпечені лише 3500 пацієнтів. 

Аби привернути увагу до потреб і проблем людей з розсіяним склерозом був створений проект «Підтримай мрію». Його мета – підвищити обізнаність людей про розсіяний склероз, зменшити стигму та розвінчати міфи, що пов’язані з розсіяним склерозом, а також привернути увагу суспільства, держави та усіх небайдужих до тих проблем, складностей і потреб з якими щодня зустрічаються пацієнти. 

Людям з розсіяним склерозом життєво необхідно забезпечення сучасними високоефективними високотехнологічними препаратами, а також підтримка усіх небайдужих аби знайти у собі сили не впадати у відчай, а боротися і вірити у свою мрію. Зайдіть на сторінку https://dreams.ms-ua.com/ та напишіть для них слова підтримки, адже тільки об’єднавшись вони зможуть втілити мрію свого життя – гарантоване сучасне лікування, що дозволить їм залишатися активними протягом багатьох років.

Детальну інформацію ви зможете знайти на сайті https://ms-ua.com/, а також на персональній сторінці спільноти https://www.facebook.com/multiplesclerosis.ua