Лікарні Маріуполя забезпечені киснем / фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

У Маріуполі в міській лікарні №1 завершуються монтажні роботи з установки нової кріосистеми розподілу кисню, закупівлю якої профінансувала група компаній «Метінвест».

Читайте такожУ «Метінвесті» розповіли про переваги автоматизованої системи подачі кисню для хворих на коронавірус

Як повідомляє прес-служба компанії, завдяки цьому медзаклад збільшить кількість кисневих точок до 212 і відійде від щоденної заміни балонів, роблячи тижневий запас рідкого кисню.

Відео дня

Зокрема, на території медзакладу вже встановлено газифікатор на п'ять кубометрів із зовнішнім випарником і йде підключення самої станції. Система буде перетворювати рідкий кисень на газоподібний стан і відразу подавати його на кисневу точку, при цьому підтримуючи стабільний тиск газу і рівномірно розподіляючи навантаження на кожне відділення. Заправляти бочку кріосистеми потрібно буде набагато рідше, ніж балони з газоподібним киснем, що спростить обслуговування цієї важливої інфраструктури.

«Всі пацієнти, які госпіталізуються в ковідне відділення, потребують кисню. Тому для нас вкрай важливо мати запас міцності в питанні забезпеченості киснем. Крім пацієнтів з СОVID-19, кисень життєво необхідний і в корпусах інших наших відділень – хірургії, неврології, терапії, урології, опіковому відділенні», – підкреслила директор міськлікарні №1 Лариса Мамаєва.

Також наголошується, що крім міськлікарні №1, «Метінвест» закупив такі ж кріосистеми для лікарень №4 і 9. При цьому в лікарні №9 нова система зберігання і розподілу кисню вже встановлена і готова до роботи, а в лікарні №4 найближчим часом буде побудована газорозподільна станція, де підключать 60 додаткових кисневих точок.

Таким чином, на даний момент в місті достатньо ліжок з підключеним киснем, але готуючись до третьої хвилі COVID-19, прийнято рішення про збільшення кількості кисневих точок.

При цьому в прес-службі нагадали, що з початку пандемії коронавірусу меткомбінат імені Ілліча, що входить до складу Групи «Метінвест», безоплатно поставляє лікарням Маріуполя газ для кисневої терапії, гостро необхідної для лікування хворих на COVID-19.

«Фонд Ріната Ахметова спільно з Групою «Метінвест» з самого початку поширення пандемії коронавірусу прийшли на допомогу міській системі охорони здоров'я, забезпечивши стабільну поставку кисню в медустанови і побудувавши кисневі станції, від яких підключили до життєво необхідного газу 343 ліжка в чотирьох лікарнях Маріуполя. Зараз кількість кисневих точок збільшуємо вдвічі, встановлюючи автоматизовані кріосистеми», - зазначила в.о. директора з персоналу та соціальних питань комбінату імені Ілліча Групи «Метінвест» Олена Кондалова.

Нагадаємо, інвестиції групи компаній «Метінвест» в будівництво, утримання та обслуговування кисневої інфраструктури в Маріуполі склали понад 72 млн грн, що дало можливість облаштувати майже 700 лікарняних ліжок прямою подачею кисню. У 2020 році металургійні підприємства в Маріуполі спільно з Фондом Ріната Ахметова передали маріупольським міським лікарням 206 тисяч кубометрів кисню на суму 11,5 млн грн, у тому числі 183 тисячі кубометрів газу поставлено у відділення для лікування хворих коронавірусом.