За місяць в Україні офіційно зареєстрували 945 нових випадків ВІЛ-інфекції / фото newsru.co.il

У жовтні 2021 року в Україні офіційно зареєстрували 945 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 231 пацієнта діагностували СНІД, а 136 людей померли від СНІДу.

Про це повідомили у Telegram-каналі Центру громадського здоров'я України.

Як розказали у відомстві, існує кілька шляхів інфікування ВІЛ в Україні у жовтні 2021 року, а саме:

Відео дня
  • гетеросексуальний — 607;
  • гомосексуальний — 28;
  • парентеральний — 301;
  • вертикальний — 152;
  • невідомий — 3.

"ВІЛ-інфекцію, як і багато інших, можна ефективно лікувати. В Україні антиретровірусні препарати доступні для кожної людини з ВІЛ та надаються безкоштовно. Антиретровірусна терапія пригнічує розмноження ВІЛ в організмі, допомогає відновити функції імунної системи, а отже, продовжує та підвищує якість життя ВІЛ-інфікованих людей", - наголосили у ЦГЗ. 

Читайте такожВ Україні у листопаді зафіксовано понад тисячу випадків ВІЛ-інфекції

Медики зазначають, якщо вчасно виявити ВІЛ і дотримуватися лікування, можна досягти такого рівня, що кількість вірусу в крові стає настільки мізерна, що він не проявляється в аналізі крові. 

Швидкий тест можна зробити навіть у сімейного лікаря. Це безкоштовно, безболісно і потребує лише краплі крові та 15 хвилин вашого часу.

Нагадаємо, як писав УНІАН, на фоні пандемії COVID-19 в МОЗ заявили, що люди, які живуть з ВІЛ / СНІДом, можуть вакцинуватися від коронавірусу. Щеплення для таких людей безпечні і дають такі ж переваги, що і всім іншим людям.

За даними Держстату, за січень-травень 2021 року від СНІДу померло 983 українців.

СНІД в Україні: що відомо