Фото: depositphotos

Україна – одна з найбільш уражених туберкульозом країн у світі. Симптоми туберкульозу подібні до COVID-19, і, щоб не зволікати з виявленням випадків, своєчасною діагностикою та початком лікування туберкульозу, медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF) закликала національні органи охорони здоров’я розглядати хворих на туберкульоз як групу особливого ризику у випадку захворювання на COVID-19.

Про це йдеться у заяві організації. 

Для надання своєчасної діагностики та лікування туберкульозу хворим з підозрою на нього, у поточний процес скринінгу на COVID-19 необхідно включити анкету для скринінгу на туберкульоз. Хворим як з підозрою, так і з підтвердженим випадком туберкульозу має надаватися пріоритет в проведенні безкоштовного ПЛР-тестування на COVID-19 та доступ до раннього початку лікування туберкульозу.

Відео дня

MSF працює у партнерстві з протитуберкульозним диспансером у Житомирській області, і у період з квітня по липень цього року організація займалася відстеженням впливу COVID-19 на лікування хворих на туберкульоз у Житомирській області. MSF спостерігала суттєве скорочення у наданні існуючих послуг, таких як тестування на туберкульоз та набір нових пацієнтів на лікування. 

«Суворий карантин у зв’язку з COVID-19 створив ряд обмежень у доступі до протитуберкульозної медичної допомоги. Серед них – заклади охорони здоров’я, що розглядалися як «другорядні», були тимчасово зачинені або у них зменшили кількість персоналу. Тубкабінети перетворили на пункти тестування на COVID-19, а медпрацівників перевели для лікування COVID-19, тому надавати протитуберкульозну допомогу було нікому. Ми помітили, що нестача транспортних засобів у Житомирській області також вплинула на змогу медпрацівників дістатися на роботу, а у випадку пацієнтів – доїхати до туберкульозних кабінетів. Особливо постраждали віддалені райони», – описує Олена Труш, менеджер MSF з питань медичної діяльності.

У травні цього року приблизно на 50 відсотків зменшився набір пацієнтів у пілотний проект з лікування туберкульозу у Житомирській області, який MSF реалізує у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я та обласним протитуберкульозним диспансером. У відповідь на це MSF разом із протитуберкульозним диспансером закликали амбулаторно-поліклінічні заклади підвищити рівень проведення скринінгів на туберкульоз, а також поліпшити відстеження раніше діагностованих хворих на туберкульоз, які не лікувалися. Оскільки за останні кілька місяців деякі фтизіатри змінили свій підхід, кількість пацієнтів, набраних на лікування туберкульозу, дещо зросла, однак цю ініціативу не було втілено у життя у широкому масштабі на території Житомирської області. Це незначне збільшення кількості набраних пацієнтів не досягає очікуваного рівня та не врівноважує показник кількості хворих з підозрою на туберкульоз, яких не було виявлено під час початкового скринінгу на COVID-19.

Минуло сім місяців після оголошення пандемії, а система охорони здоров’я України ще повністю не адаптувалася до нової реальності, заявляють в організації. 

«Коли пацієнт телефонує своєму сімейному лікарю і повідомляє, що у нього кашель і підвищена температура, він проходить обстеження лише на COVID-19, але не на туберкульоз. Хворі на туберкульоз втрачають можливість отримати своєчасну діагностику та належне лікування. Їхній стан лише погіршуватиметься, а також зросте ризик поширення хвороби», - розповідає Труш.

«Окрім  включення анкети для скринінгу на туберкульоз до поточного скринінгу на COVID-19, важливими заходами у протидії пандемії COVID-19 є надання пріоритету хворим з підозрою на ТБ та підтвердженими випадками в проведенні безкоштовного ПЛР-тестування на COVID-19 та забезпечення раннього початку лікування туберкульозу», - додає вона.

Дані на національному рівні свідчать про зменшення кількості людей з діагнозом туберкульоз від початку пандемії COVID-19 в усій Україні. Якщо порівняти статистичні дані Центру громадського здоров’я, то в середньому в країні у період з січня по березень 2020 року діагностували туберкульоз у 1900 людей на місяць. З квітня по червень кількість нових випадків впала приблизно до 1200 випадів на місяць. Це зниження на майже 37 відсотків. Заходи щодо поліпшення скринінгу на туберкульоз та лікування мають бути прийняті на всій території України, заявляють Лікарі без кордонів. 

Коли в Україні був зареєстрований перший випадок захворювання на COVID-19, MSF посилила свою діяльність з надання амбулаторної допомоги для забезпечення безперервності лікування туберкульозу. MSF також забезпечувала доступ до ліків та психосоціальну підтримку пацієнтам з туберкульозом протягом усього періоду оголошеного карантину. Крім цього, були проведені тренінги для медпрацівників з питань профілактики інфекційного контролю, а також щодо того, як справлятися з психологічним стресом у зв’язку зі збільшенням робочого навантаження у середовищі підвищеного ризику. Також MSF відкрила телефонну «гарячу лінію» для надання психологічної підтримки медпрацівникам, хворим на COVID-19 та їхнім родичам.

Довідкова інформація

Щорічно у світі близько 1,5 мільйона людей помирає від туберкульозу і приблизно 10 мільйонів людей захворіває на цю хворобу. Вважається, що люди, які живуть з туберкульозом, є більш вразливими до COVID-19 та його наслідків, оскільки їх легені вже уражені та ослаблені. Важливо забезпечити безперервність доступу до профілактики, діагностики та лікування туберкульозу в наших громадах та медичних закладах під час пандемії COVID-19.

Україна вперше визнала епідемію туберкульозу в 1995 році, але туберкульоз і досі залишається серйозною проблемою у сфері громадського здоров'я. Останні дані, надані Міністерством охорони здоров’я, показують, що в 2018 році в Україні від туберкульозу щодня помирало 10 людей. Станом на серпень 2020 року понад 14 000 людей в країні проходили лікування туберкульозу.

Організація «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF) – це незалежна міжнародна медична гуманітарна організація, що здійснює свою діяльність в понад 70 країнах світу. MSF заснована у 1971 році французькими лікарями та журналістами. Вона була нагороджена Нобелівською премією миру в 1999 році на знак визнання зусиль її членів, які вони постійно докладають у наданні медичної допомоги в умовах гострих криз, а також підвищення рівня обізнаності про потенційні гуманітарні катастрофи на міжнародному рівні. Вперше MSF розпочала працювати в Україні в 1999 році. Сьогодні MSF в Україні здійснює діяльність в області лікування інфекційних хвороб, а також надає допомогу людям, що постраждали внаслідок конфлікту. Вся медична допомога безкоштовна. Це можливо завдяки допомозі від понад 6,3 млн індивідуальних донорів та приватних фондів у всьому світі.

MSF займається лікуванням туберкульозу протягом 30 років у всьому світі, часто працюючи пліч-о-пліч з національними органами охорони здоров'я з метою лікування пацієнтів у найрізноманітніших умовах, включаючи зони затяжних конфліктів, міські нетрі, в'язниці, табори для біженців та сільські райони. На сьогодні MSF є одним з найбільших неурядових надавачів лікування туберкульозу у світі.