Які обстеження потрібно зробити після перенесеного COVID-19 / фото ua.depositphotos.com

Відомий український лікар Євген Комаровський, відповідаючи на запитання своїх читачів, розповів, чи потрібно відвідувати якихось лікарів і здавати певні аналізи після коронавірусної інфекції, щоб зрозуміти свої слабкі місця, на які варто звернути увагу.

Так, на своїй сторінці в Instagram, медик зазначив, що не існує універсального протоколу або чіткого алгоритму обстеження і відвідування фахівців для тих, хто виписався з ковідного стаціонару.

"Я вважаю, що найкраще на пару місяців відвідати який-небудь заміський будинок або дачу, і там, в селі, на свіжому повітрі, в тиші, без людей і стресів, поступово збільшувати фізичні навантаження. Одночасно заховати подалі телевізор, не дивитися і не слухати новини, оточити себе хорошими людьми, а не займатися пошуком нових хвороб в поліклініках і лабораторіях — ось вам найкращий рецепт реабілітації після ковіду", - зазначив Комаровський.

Відео дня

Читайте також"Вціліти нереально": Комаровський назвавши головні відмінності штамів "Дельта" і "Омікрон"Крім того, лікар радить зробити все для того, щоб організму було легше існувати в робочому режимі — забезпечити чисте, прохолодне і вологе повітря, більше гуляти і посильно навантажувати себе фізично.

"Саме це потрібно людині для відновлення після будь-якого стаціонару" - запевняє Комаровський.

"Теоретично ваш сімейний лікар, якому ви довіряєте, після докладної розповіді про ваш стан може порадити, що вам треба приймати або перевірити. Особисто я, якби виписався з ковідного стаціонару, місяць би відпочив, а потім би зробив УЗД з голови до ніг і з ніг до голови, обов'язково кардіограму, загальний аналіз крові. І, напевно, поки на цьому зупинився - далі буде видно. А ще я б обов'язково контролював собі артеріальний тиск", - повідомив лікар.

Нагадаємо, раніше Комаровський розповів, як швидко позбутися від кашлю.

Вас також можуть зацікавити новини: