Сардини дуже корисні для здоров'я / фото ua.depositphotos.com

Сардини містять різні поживні речовини, зокрема жири омега-3, білок і кальцій. Вони можуть захистити від поширених захворювань і принести користь здоров'ю кількома способами.

Зокрема, сардини багаті білком, вітамінами і мінералами. Одна банка сардин забезпечує 22,6 г білка і 343%, 88%, 27% і 15% відповідно до щоденної потреби в B12, селені, кальції та залізі, пише Health.

Багата на поживні речовини

Відео дня

Вживання сардин підтримує відчуття ситості, сприяє оптимальному регулюванню рівня цукру в крові та може допомогти підтримувати здорову вагу. Вітамін B12 необхідний для неврологічного функціонування (мозку і нервової системи), а залізо - для транспортування кисню, синтезу гормонів.

Сардини є чудовим джерелом жирів омега-3, які мають потужні протизапальні та зміцнювальні для здоров'я властивості. Дослідження показують, що вживання більшої кількості сардин може підвищити рівень омега-3 і знизити потребу в добавках омега-3.

Захищає від поширених захворювань

Вживання більшої кількості сардин може допомогти знизити ризик виникнення хвороб серця, деяких видів раку та діабету 2 типу.

Наприклад, жири омега-3 мають потужну протизапальну та антиоксидантну дію. Вони можуть допомогти поліпшити кровообіг і функцію кровоносних судин, а також знизити фактори ризику серцевих захворювань, таких як гіпертонія (високий кров'яний тиск) і високий рівень ліпідів (жирів) у крові.

Дослідження показують, що дотримання режиму харчування, багатого на омега-3, є ефективним способом зниження ризику серцевих захворювань. Омега-3 допомагають захиститися від атеросклерозу (накопичення бляшок в артеріях), знизити рівень тригліцеридів і зменшити запалення. Огляд 17 досліджень, проведений 2021 року, засвідчив, що люди з найвищим рівнем омега-3 в крові на 15% рідше помирають від хвороб серця.

Багато інших досліджень засвідчили, що люди, які регулярно їдять жирну рибу, наприклад сардини, як правило, мають нижчі показники зниження когнітивних функцій і деяких видів раку. Наприклад, дієта з високим вмістом жирної риби пов'язана зі зниженням ризику захворювань молочної залози, печінки та колоректального раку.

Може захистити здоров'я кісток і забезпечить ріст м'язів

Сардини багаті поживними речовинами, необхідними для здоров'я опорно-рухового апарату, такими як білок, магній, вітамін D і кальцій. Сардини - один із небагатьох продуктів, які є важливим джерелом вітаміну D - поживної речовини, необхідної для засвоєння кальцію, необхідної для підтримки здоров'я кісток.

Дивно, але дослідження показують, що вміст кальцію в 100 г сардин еквівалентний кількості, що міститься приблизно в 400 мілілітрах або 1,7 склянках молока. Це робить сардини чудовим джерелом кальцію для тих, хто не переносить молочні продукти.

Ще один спосіб, яким сардини можуть захистити здоров'я кісток - це підтримання оптимальної мінеральної щільності кісток. Дослідження показують, що дієти, багаті на омега-3, пов'язані з більш високою щільністю кісток.

Сардини також є чудовим джерелом білка, необхідного для підтримання кісток і сили, а також для росту м'язів. Сардини є зручним варіантом білка і можуть допомогти підтримувати здорову статуру, постачаючи організм амінокислотами, необхідними для нарощування і підтримки м'язової маси.

Крім підтримки здоров'я скелета, вітамін D необхідний для імунної функції, регулювання запалення і підтримки рівня цукру в крові.

Інші новини про користь риби для здоров'я

Риба багата на білок, вітаміни і мінерали, вона низькокалорійна і містить багато поліненасичених жирних кислот омега-3. Дослідженнями доведено, що споживання більшої кількості риби приносить багато користі для здоров'я. Зокрема, метаогляд 2021 року засвідчив, що збільшення споживання риби пов'язане з поліпшенням здоров'я серцево-судинної системи та зниженням ризику смертності.

Вас також можуть зацікавити новини: