Риба дуже корисна для здоров'я / фото ua.depositphotos.com

Дослідження припускає, що заміна червоного м'яса на рибу, таку як оселедець, сардини й анчоуси, може врятувати 750 тис. життів на рік і допомогти впоратися з кліматичною кризою.

Вчені довели, що споживання червоного м'яса пов'язане з більш високим ризиком захворювань у людей, а також з істотною шкодою для навколишнього середовища. А риба навпаки - дуже поживна, екологічно чиста, до того ж її багато у світовому океані, пише The Guardian.

Хоча дослідження раніше вже показали користь риби, досі було неясно, якою мірою вона може знизити глобальний тягар хвороб, якщо нею замінити червоне м'ясо. Тепер у групи японських і австралійських дослідників є відповідь після проведення найбільшого у своєму роді аналізу, що включає дані з більш ніж 130 країн.

Відео дня

Вони виявили, що заміна червоного м'яса рибою може запобігти 750 тис. смертей на рік і значно знизити поширеність інвалідності внаслідок захворювань, пов'язаних із харчуванням.

"Щоб поліпшити здоров'я людини і здоров'я планети, ми повинні обмежити споживання червоного м'яса і перейти на продукти, які є одночасно здоровими і екологічно чистими", - прокоментували дослідники.

Вони зазначили, що порівняно з червоним м'ясом морепродукти не тільки забезпечують вищу концентрацію необхідних поживних речовин, а й запобігають неінфекційним захворюванням (НІЗ), пов'язаним із харчуванням.

"Наше дослідження показує, що використання риби як альтернативи червоному м'ясу потенційно може принести значну користь громадській охороні здоров'я із запобіганням у всьому світі 0,5-0,75 млн смертей від НІЗ, пов'язаних із харчуванням, особливо з погляду зниження ішемічної хвороби серця", - розповіли вчені.

Вони зазначили, що риба багата на довголанцюгові поліненасичені жирні кислоти омега-3, споживання яких може запобігти ішемічній хворобі серця, а також багата на кальцій і вітамін B12. За словами дослідників, риба також має найнижчий вуглецевий слід серед усіх джерел їжі тваринного походження.

При цьому дослідники визнали, що світових запасів риби недостатньо, щоб замінити все червоне м'ясо. Але навіть часткова заміна все одно може істотно знизити глобальний тягар хвороб.

"Наш аналіз показує, що риба є багатообіцяючою альтернативою червоному м'ясу", - підкреслили вчені.

Інші новини про користь риби

Риба багата на білок, вітаміни та мінерали, вона низькокалорійна і містить багато поліненасичених жирних кислот омега-3. Дослідженнями доведено, що споживання більшої кількості риби приносить багато користі здоров'ю. Зокрема, метаогляд 2021 року показав, що збільшення споживання риби пов'язане з поліпшенням здоров'я серцево-судинної системи та зниженням ризику смертності.

Вас також можуть зацікавити новини: