Римма Филь / Фото: Пресс-служба Гуманитарного штаба Рината Ахметова

За дорученням Ріната Ахметова, Гуманітарний штаб Ріната Ахметова підготував всі документи і готовий виплатити матеріальну допомогу сім'ям загиблих, а також постраждалим гірникам в результаті вибуху метану на донецькій шахті імені Засядька 4 березня, повідомили УНІАН у прес-службі Штабу. Однак Кабмін досі не вирішив питання про звільнення сімей загиблих шахтарів та постраждалих від податків. Про це розповіла під час прес-конференції в прес-центрі ІА «Українські новини» координатор штабу Римма Філь.

Читайте такожЧисло жертв вибуху на шахті ім. Засядька зросло до 34

«Як ви знаєте, в березні сталася трагедія на шахті ім.Засядька, загинуло 34 гірники. За рішенням Ріната Ахметова Гуманітарний штаб надасть допомогу в розмірі 100 тисяч гривень родинам кожного загиблого шахтаря. 102-м членам цих сімей будуть виплачені 3 мільйони 400 тисяч гривень. Крім того, 225 тисяч гривень буде виплачено 16 постраждалим шахтарям, крім витрат на лікування та медикаменти, які також взяв на себе Штаб».

Відео дня

Пройшов вже місяць з тих пір, як сталася трагедія, проте досі залишається невирішеним питання звільнення від податкових виплат сімей загиблих та постраждалих.

Римма Філь прокоментувала цю ситуацію: «Раніше, коли відбувалися подібні аварії на шахтах, донецькою міською радою завжди приймалося рішення, що сума благодійної допомоги, яку неодноразово надавав і Благодійний фонд Ріната Ахметова та інші фонди, звільнялася від оподаткування. На жаль, в нашому випадку, Кабмін досі зберігає мовчання. Хоча ще два тижні тому було дано доручення Прем'єр-міністра України Мінфіну, Мінсоцполітики, Міністерству енергетики та вугільної промисловості вирішити це питання».

Якщо рішення не буде прийнято, то майже мільйон гривень з цієї суми доведеться заплатити сім'ям загиблих шахтарів у державну скарбницю.

«Гуманітарний штаб вважає, що таке рішення - не звільнити людей, які втратили батьків і чоловіків, від податків - вкрай несправедливе. Тому ми ще раз звертаємося до всіх органів влади Кабміну з проханням не оподатковувати цю суму податками та не поповнювати казну подібними методами. І сподіваємося на позитивне рішення цього питання», - заявила Римма Філь.

Зі свого боку Гуманітарний штаб Ріната Ахметова, як і обіцяв раніше, надасть допомогу сім'ям у повному обсязі.

«Зі свого боку, Штаб Ріната Ахметова в будь-якому випадку допоможе всім сім'ям загиблих у розмірі 100 тисяч гривень і надаватиме підтримку всім постраждалим на шахті імені Засядька», - розповіла Філь.

Для довідки

Благодійний фонд Ріната Ахметова вже багато років надає допомогу загиблим і постраждалим шахтарям. І перша шахта, яка отримала цю допомогу, була саме шахта імені Засядька. У серпні 2006 року у них сталася аварія, на якій загинуло 26 осіб. З тих пір ми в рамках програми «Допомога в надзвичайних ситуаціях» підтримали 11 шахт Донбасу - Донецьку, Дзержинську, у Макіївці, Краснодоні, Красному Лимані. У загальній складності матеріальна допомога загиблим шахтарям склала понад 20 мільйонів гривень.