Чи корисна вівсянка на сніданок / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вівсяну кашу заведено вважати повноцінним і збалансованим сніданком, який підходить усім. Але це не завжди так, а користь пластівців чи каші швидкого приготування і зовсім під питанням. Дієтолог Людмила Гончарова розповіла для УНІАН, яка вівсянка на сніданок буде дійсно корисною, а що їсти зранку взагалі не варто. . 

Вівсянка на сніданок - користь і шкода

Чим корисна вівсянка на сніданок і чому її заведено вважати ідеальним варіантом зранку? Вівсянка багата мікроелементами, органічними кислотами і вітамінами, завдяки чому чинить сприятливу дію на роботу організму. Але її користь багато в чому залежить і від виду вівсянки, і від способу приготування каші.

За словами лікаря-дієтолога Людмили Гончарової, вівсянкою снідати корисно, якщо у людини немає проблем із засвоюваністю продукту: "Тобто, у вас засвоюється білок вівсянки або частини його, припустимо, глютен. Вуглеводи, які знаходяться у вівсянці. Тому що це вуглеводний прийом їжі". 

Відео дня

Крім цього, засвоюваність вівсянки у здорової людини залежить також і від способу її приготування. "Якщо ви готуєте на молоці, - вона гірше засвоюватиметься. Краще приготування каші на воді. І якщо це буде зерно, - це буде краще для шлунково-кишкового тракту", - зазначає Гончарова. 

Зазвичай, додає лікарка, люди купують вівсянку в пластівцях, але в такій каші практично немає вітамінів і мінералів через термічну обробку, яку проходить зерно. Набагато краще готувати кашу з розплющеного або цільного зерна. Так, варити її доведеться довше, але і користь буде очевидна.

Також користь вівсяної каші багато в чому залежить від того, що ви в неї додаєте: цукор, джем, ягоди або фрукти. "Якщо ви використовуєте ягоди, свіжі або заморожені, - це буде найкращий варіант приготування цієї каші", - каже Гончарова.

Отже, яка вівсянка найкорисніша:

  • із цільного або плющеного зерна (не пластівців);
  • приготована на воді;
  • з добавками у вигляді свіжих або заморожених ягід/фруктів.

Альтернативою вівсяній каші на сніданок може бути будь-яка інша, яку добре засвоює ваш організм - наприклад, пшоняна, гречана, кукурудзяна. Крім каші, корисним також буде будь-який сніданок із натуральних продуктів. "Запечене м'ясо з салатом, листям салату, зеленню. Або це яйця із зеленню, листям салату, оливковою олією", - радить лікарка. 

Водночас найгірший сніданок - із рафінованих продуктів. "Це випічка, якісь круасани, торти, цукерки, джеми. Це не дуже хороший сніданок... Тобто, рафіновані продукти - це продукти з найменшою користю. Ковбаса, копчені сири", - пояснила дієтолог.

Раніше ми розповідали, в чому користь кави, і як напій може продовжити життя.

Вас також можуть зацікавити новини: