Правильне вживання часнику: поради та лайфхаки / фото ua.depositphotos.com

Завдяки своїм корисним властивостям часник міцно оселився на кухні. Найчастіше його використовують як приправу до різних страв: м'ясних, рибних, різних супів і соусів, салатів – смачно і корисно!

Але здавна відомо, що крім смакових властивостей часник має корисні елементи для організму людини. 

Які хвороби лікує часник

За даними експертів, часник містить білки, жири, клітковину, аскорбінову кислоту, карбогідрат. У його складі величезна кількість мікро - і макроелементів, серед яких - калій, кальцій, натрій, залізо, фосфор, марганець, цинк і йод. Крім того, в часнику містяться вітаміни В, з, D, Р, фітонциди, ефірне масло і сполуки сірки.

Часник використовують як дезінфікуючий засіб і навіть для швидкого загоєння ран. А регулярне вживання часнику призводить до помітного зниження ризику розвитку раку простати у чоловіків.

Так, фахівці з'ясували, що щоденне вживання цибулі і часнику знижує ймовірність розвитку раку на 50%. Онкологи пояснюють цю особливість часнику присутністю в ньому сірковмісної речовини алліума, яка і надає йому характерний запах.

Часник також рекомендують вживати для профілактики захворювань горла, при легеневій астмі, при захворюваннях нервової системи, виліковує подагру, бореться з хворобами суглобів. Застосовується часник і для лікування захворювань селезінки, швидко виводить зайві гази з організму, рекомендується при захворюваннях шлунка і при легеневих виразках.

Наявні в часнику речовини підсилюють апетит, підвищують працездатність печінки, шлунка, кишківника, мають сечогінну, протиглистову, спазмолітичну, болезаспокійливу і протимікробними діями.

У великих кількостях часник шкоду для шлунка / фото ua.depositphotos.com

Як може нашкодити часник

Як правильно їсти часник? Фахівці рекомендують вживати часник в сирому вигляді, бо після термічної обробки він втрачає корисні властивості.

Як і будь-який інший продукт часник потрібно вживати в міру: якщо з'їсти його занадто багато, він може стати справжньою отрутою для вашого організму! А особливо шкода часнику позначається на печінці. Ось саме тому не можна їсти часник кожен день: якщо вживати його 7 днів на тиждень, то ймовірність розвитку ожиріння печінки у вас буде вища.

Крім того, досить часто можна зустріти історії, що людям доводилося пити часник як таблетку. Так ось, ні в якому разі не можна ковтати цілий зубчик часнику: це може привести до пошкоджень стравоходу!

Варто зазначити, що часник може викликати алергічні реакції в організмі людини. Наприклад, подрібнений часник в разі контакту зі шкірою людини тривалий час може викликати роздратування і навіть опік.

Регулярне вживання часнику призводить до помітного зниження ризику розвитку раку / фото ua.depositphotos.com

Кому не можна їсти часник

Люди із зайвою вагою повинні мати на увазі, що часник ще більше підсилює апетит.

Також часник протипоказаний людям, які мають виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит, геморой, захворювання нирок і печінки, епілепсію.

Лікарі не рекомендують вживати часник жінкам під час вагітності, а також годування груддю.                                                     

Фахівці стверджують, що здоровій людині досить з'їдати в день 1-2 зубчики часнику для підтримки імунітету і профілактики різних захворювань. Максимальна доза - 3-5 зубчиків свіжого часнику в день.

Чому не можна їсти часник на ніч: відео

Тепер ви знаєте, в чому користь і шкода часнику, в чому секрети правильного вживання часнику і чим часник шкоду для шлунка. Раніше УНІАН писав про те, як прибрати запах часнику з рота, а також, коли садити озимий часник.

Вас також можуть зацікавити новини: