Вчені винайшли "пластир для серця" \ newsru.co.il

"Живий пластир" для людського серця, що містить мільйони живих стовбурових клітин, здатний допомогти людям швидко оговтатися після серцевого нападу, стверджують британські експерти.

Читайте такожУчені назвали небезпечний для серця продукт

Гнучкий пластир розміром всього лише 3 на 2 см вирощується в лабораторних умовах із зразків клітин пацієнта і потім перетворюється на здоровий серцевий м'яз, передає Бі-бі-сі. Новинка також виробляє хімічні компоненти, які відновлюють і оновлюють вже працюючі клітини серця.

Відео дня

Експерти з Імперського коледжу Лондона представили цей винахід на конференції з серцевих хвороб в Манчестері і заявили, що випробування на кроликах показали його безпечність.

За інформацією Британського товариства кардіологів, вже в найближчі два тижні мають початися випробування на людях.

Серцевий напад трапляється в той момент, коли закоркована артерія блокує приплив крові до серцевого м'яза, позбавляючи його кисню і поживних елементів. Це може серйозно підірвати роботу серця з перекачування крові та призвести до невиліковної серцевої хвороби.

"У якийсь момент ми сподіваємося включити цей пластир для серця в звичайну програму лікування, яке лікарі пропонують пацієнтам, що перенесли серцевий напад", - говорить дослідник Річард Джаббур. "Ми збираємося виписувати такі пластирі для людей з серцевими хворобами поряд з іншими медикаментами. Ви просто берете його з полиці і встановлюєте пацієнту", - пояснює він.

За словами професора Британського фонду з вивчення серцевих хвороб Метіна Авкірана, сьогодні не існує надійного засобу від серцевої недостатності, яка різко погіршує життя людей. "Якщо ми зможемо залатати серце і допомогти йому відновитися, нам вдасться покращити здоров'я таких людей", - стверджує вчений.