Ілюстрація / REUTERS

Куріння батьків негативним чином впливає не тільки на їх власне здоров'я, але й на здоров'я майбутніх дітей.

Відповідна стаття опублікована в журналі European Journal of Preventive Cardiology, передає Naked Science.

Результати метааналізу, проведеного китайськими дослідниками, представили ще один аргумент на користь того, що майбутнім батькам необхідно відмовитися від шкідливої звички: куріння майбутніх татусів може привести до появи вродженої вади серця (ВВС) у їх дітей. Більш того, цей вплив виявився навіть сильнішим, ніж активне куріння матері.

Відео дня

ВВС вважається найбільш частою причиною дитячої смертності від вад розвитку. Вроджені вади серця є основною причиною мертвонародження, вони зачіпають вісім з 1000 новонароджених в усьому світі, тому так важливо знизити фактори ризику.

Достатня кількість минулих досліджень підкреслює ризик материнського куріння під час вагітності для плода, у той час як курінню татусів приділяється менше уваги. Нещодавно опублікована робота деталізує метааналіз наявних доказів, щоб визначити, який вплив татусі, що курять, можуть чинити на своїх майбутніх дітей. Однак китайські вчені не обійшли увагою і матерів: як з'ясувалося, найбільш сильний зв'язок спостерігається між ризиком розвитку ВВС у дітей і пасивним курінням матері.

Співробітники Центрального Південного університету під керівництвом доктора Цзябі Цінь в ході метааналізу вивчили результати 125 досліджень з 1971 по 2018 рік. У вибірку потрапили наукові роботи на китайській та англійській мовах, присвячені впливу активного або пасивного куріння матері й батька на розвиток ВВС у їх дитини.

Читайте такожВчені одним відео показали, як сигарети впливають на організм

Дослідження було когортним (проспективне дослідження факторів, які можуть послужити причиною розвитку того або іншого захворювання) і ставило своєю метою визначити відносний ризик появи ВВС. Відсіявши всі невідповідні під ці умови публікації, фахівці мали на руках дані 8,77 мільйона учасників і спостерігали 137,6 тисяч випадків ВВС, зареєстрованих в Азії (63 роботи), Європі (22 роботи), Північній Америці (38 робіт) і по одній - в Океанії і Південній Америці.

Проаналізувавши наявну інформацію, фахівці констатували зв'язок між активним курінням матері та ризиком виникнення ВВС у дитини: коефіцієнт ризику в цьому випадку склав 1,25 (25 відсотків). Ще більший зв'язок виявили між пасивним курінням матері й курінням батька: коефіцієнт ризику дорівнює 2,24 і 1,74 відповідно. Найбільший ризик ВВС виявили у жителів Азії: імовірність виникнення захворювання при активному й пасивному курінні матері, а також при курінні батька становила 2,18, 2,56 і 1,77 відповідно. Найбільший ризик отримати ВВС спостерігався у тих дітей, чиї матері пристрастилися до сигарети ще до вагітності (1,46).

Що стосується специфічних типів вроджених вад серця, аналіз показав, що куріння матері асоціювалося з підвищеним на 27% ризиком розвитку дефекту міжпередсердної перегородки і на 43% вищим ризиком обструкції відтоку правого шлуночка, порівняно з контрольною групою.

За словами Ціня, жінки повинні кинути палити, перш ніж намагатися завагітніти, щоб знизити фактори ризику. Крім того, важливо уникати оточення курців: у цьому можуть допомогти роботодавці, забезпечивши відсутність тютюнового диму на робочих місцях.

Раніше вчені з'ясували, що заборона на куріння в громадських місцях не тільки захищає пасивних курців від розвитку раку легенів, але і помітно знижує середній рівень "верхнього" артеріального тиску.