Павуки виділяють липку рідину, що містить заряджені полісахариди / flickr.com/photos/little_krawler

Американські вчені створили двосторонній пластир, який здатний склеювати хірургічні рани буквально за кілька секунд.

Ідею винаходу дослідники запозичили у павуків, "клей" яких дозволяє ловити комах навіть у дощову погоду, оскільки павутина абсорбує воду, передає ВВС.

Студенти Массачусетського технологічного інституту (MIT) спробували створити схожий матеріал. З'ясувалося, що він чудово склеює шкіру й легеневу тканину свиней - а значить, його можна використовувати в хірургії та в майбутньому, можливо, дозволить відмовитися від необхідності накладення швів.

Відео дня

Втім, вчені зазначають, що про використання нового матеріалу на людях поки що не йдеться: дослідження ще не закінчене, й на це знадобиться щонайменше кілька років.

Читайте такожУ медичних халатах побачили загрозу здоров'ю

Закривати післяопераційні рани надзвичайно складно, оскільки краї розсіченої тканини важко звести разом досить щільно через кровотечі та виділення інших рідин.

Накладення швів не завжди ефективно справляється з цим завданням, а погано закрита рана загрожує зараженням й може виявитися вкрай болісною для пацієнта.

Наявні на сьогодні склеювальні речовини для закриття ран тверднуть лише через кілька хвилин після нанесення, а за цей час клей може проникнути глибше в організм, зачепивши інші органи.

Саме тому вчені вирішили з'ясувати, чи немає в дикій природі більш ефективної субстанції.

Павуки виділяють липку рідину, що містить заряджені полісахариди, які практично миттєво абсорбують рідину з поверхні тіла комахи, яка потрапила в павутину, що дозволяє ниткам павутини щільно пристати до сухої здобичі.

Учені використовували для тієї ж мети поліакрилову кислоту - вони нанесли її на обидві сторони пластиру, щоб той міг швидко увібрати рідину по краях рани, з'єднавши їх якомога щільніше.

Якщо додати до складу пластиру желатин або хітозан, той може зберігати свою форму протягом декількох днів і навіть тижнів, стверджують вчені.

Новий пластир вже був випробуваний на різних органах щурів та свиней - в тому числі на тканинах тонкої кишки, шлунка, печінки й шкіри.

"Наносити шви на дуже м'які або тканини, які легко травмувати - наприклад, легені або трахеї - дуже складно, але з нашим пластиром їх можна закрити за п'ять секунд", - стверджує співавтор дослідження Хюньву Юк.