Ілюстрація / REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) стурбована новими випадками зараження коронавірусом, зафіксованими серед пацієнтів, які ніколи не відвідували Китай.

За оцінками ВООЗ, такі випадки можуть стати «іскрою», від якої спалахне сильна пожежа, передає НВ з посиланням на CNBC.

П’ятеро громадян Великої Британії підхопили коронавірус на гірськолижному курорті Контаміна-Монжуа у Франції. У Британії також підтвердили новий випадок, пов’язаний з британцем, який відвідав конференцію в Сінгапурі.

Відео дня

Згідно з офіційними даними, коронавірус дістався до щонайменше 27 країн і територій, заразивши більше 330 осіб за межами материкового Китаю.

«Це невелике число випадків може бути іскрою, яка переросте в велику пожежу, але поки це всього лише іскра», — заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

Згідно з ВООЗ, коронавірус поширюється переважно через краплі, що виділяються при кашлі або чханні, або через краплі слини або виділення з носа.

Коронавірус може передаватися при тісному контакті з інфікованим, наприклад, вдома або у лікарні.

Читайте такожВООЗ: Світ стикається з хронічною нестачею засобів особистого захисту від коронавірусу

Симптоми можуть включати в себе біль в горлі, нежить, лихоманку або пневмонію і можуть прогресувати до поліорганної недостатності або смерті у важких випадках.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019-nCoV. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення в зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.

Станом на 10 лютого в світі зареєстровано 40 тисяч 536 лабораторно підтверджених випадків нової коронавирусной інфекції, з них 910 летальних. Два летальних випадки зафіксували за межами Китаю.