Ілюстрація / REUTERS

Надмірна реакція імунної системи у пацієнтів з найбільш важкими випадками захворювання на COVID-19 може завдавати більшу шкоду, ніж сам коронавірус. Лікарі і вчені підозрюють, що це може бути причина загибелі пацієнтів.

Про це пише Wall Street Journal, додаючи, що ця теорія набуває силу і може вказати шлях до потенційних способів лікування. Видання зауважує, що досі точно не відомо, як виникають найбільш тяжкі випадки захворювання на COVID-19. Але все більше експертів підозрюють, що гіперактивна імунна система, а не сам вірус, часто вбиває пацієнтів.

Читайте такожКількість інфікованих коронавірусом у світі перевищила 1,5 мільйона осіб, майже третина – у США

Відео дня

"За словами експертів, через неконтрольовану імунну реакцію легені людей перестають постачати кисень іншим органам, що призводить до дихальної недостатності і в деяких випадках смерті", - пише видання, додаючи, що така ситуація може виникнути як у старших пацієнтів, так і в досить молодих.

Вчені намагаються з'ясувати причину цього явища. Тим часом, фармацевтичні компанії співпрацюють з лікарнями, щоб перевірити, чи можуть ліки, які придушують гіперактивну імунну реакцію, допомогти тяжко хворим на COVID-19. Деякі лікарі вже застосовують такі ліки у випадку пацієнтів, які не можуть дихати самостійно, а також щоб не допустити погіршення стану тих, хто близький до цього.

Wall Street Journal пише, що білки під назвою цитокіни входять до арсеналу імунної системи у боротьбі зі збудниками хвороб. Але якщо в крові дуже швидко з'являється надмірна кількість цих білків, це може призвести до катастрофічних наслідків включно з відмовою органів і смертю.

Читайте такожNewsweek: Чи може біль в очах бути симптомом коронавірусу?

"Як і у випадку інших хвороб, лишається загадкою, чому цитокінові шторми стаються лише у частини, а не у всіх пацієнтів з COVID-19", - пише видання.

Лікарі й вчені помітили, що у найбільш тяжких пацієнтів з коронавірусом хвороба протікає в два етапи. Спочатку імунна система не реагує на вірус досить швидко чи ефективно. Потім її реакція стає надто агресивною. Імунна система наповнює тіло цитокінами. Це, за словами лікарів, пошкоджує кровоносні судини і призводить до того, що легені заповнюють рідиною.

За словами доцента Єльської медичної школи Я Чі Хо, вірус провокує таку реакцію. Але проблема також в тому, що імунна система реагує неправильно і викликає "цитокіновий шторм", заповнюючи легені. І, на його думку, саме тому пацієнти помирають.

Читайте такожThe Guardian: Існує чотири способи покінчити з коронавірусом

Wall Street Journal пише, що для лікування пацієнтів, у яких почався "цитоківновий шторм", потенційно можна використати препарати, які називаються кортикостероїдами. Але результати досліджень їхнього впливу наразі неоднозначні. Вчені вказують на те, що пацієнти з COVID-19 можуть зіштовхнутися з більшим ризиком померти, якщо їхню імунну систему придушувати такими речовинами. Деякі лікарі теж проти використання стероїдів, тому що вони придушують всю імунну систему, що небезпечно для людей, чий організм бореться з інфекцією. Натомість вони пропонують використовувати ліки, які націлені проти певних цитокінів, а не всієї імунної системи.